Firme u Njemačkoj podstiču muške šefove da koriste roditeljsko odsustvo

Ministarstvo za porodicu ukazuje da svaki roditelj za podizanje djece ima pravo da od poslodavca dobije do tri godine porodičnog odsustva i da tokom odsustva zadrži nepromijenjene uslove rada

13973 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemačke firme danas češće podstiču muške rukovodioce da koriste roditeljsko odsustvo i uopšte, pod pritiskom manjka kvalifikovane radne snage, naglašavaju značaj porodičnih potreba zaposlenih za dobru radnu atmosferu.

Prema ovogodišnjem izvještaju o rodnoj ravnopravnosti u preduzećima koji finansira ministarstvo za porodicu, 86 posto menadžera je reklo da su porodično orijentisane mjere važne u njihovim firmama. To je oko tri odsto više nego 2018. i čak osam odsto više nego 2015.

Istraživanje je obavio Institut za njemačku privredu (IW) onlajn anketom 1.029 domaćih preduzeća.

Trećina preduzeća, dva puta više nego prije osam godina, je navela da muške rukovodioce aktivno podstiče da iskoriste mogućnost roditeljskog odsustva i povede brigu o djeci.

Istovremeno, udio firmi koje muškim menadžerima izričito nudi da zbog porodice rade pola radnog vremena se skoro učetvorostručio na 19 odsto. To je, doduše, nadalje relativno rijetko.

Ministarstvo za porodicu ukazuje da svaki roditelj za podizanje djece ima pravo da od poslodavca dobije do tri godine porodičnog odsustva i da tokom odsustva zadrži nepromijenjene uslove rada.

Zaposlenima, međutim, postaje sve važnije i to kako u preduzeću posmatraju zaposlene koji to i zahtijevaju.

"Manjak kvalifikovane radne snage je među vodećim poslovnim rizicima u njemačkoj privredi," rekao je predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore Peter Adrian predstavljajući studiju u petak.

Ministarka za porodicu Lisa Paus je ocijenila da je radnicima važan odnos poslodavca prema njihovim porodičnim obavezama, a "danas je poslodavcima svaki radnik bitan."

"Preduzeća znaju da, ako ne obrate pažnju na želje očeva, lako mogu da ih izgube", dodala je Pausova.

Bonus video: