Burne reakcije u Italiji zbog ubistva mečke

Grupe za prava životinja kažu da je Amarena žrtva atmosfere mržnje prema divljim životinjama

13361 pregleda 2 komentar(a)
Ubistvo je šokiralo lokalnu zajednicu, Foto: Rojters
Ubistvo je šokiralo lokalnu zajednicu, Foto: Rojters

Grupe za prava životinja i političari osudili su ubistvo mečke u blizini nacionalnog parka u centralnoj Italiji. Njeno dvoje mladunčadi je prepušteno samo sebi, prenio je Rojters.

Mečka je ubijena u četvrtak kasno na periferiji grada San Benedeto dei Marsi, objavio je juče na Fejsbuku Nacionalni park Abruco, Lacio i Molize. U objavi je navedeno i da je policija identifikovala osumnjičenog počinioca. BBC je objavio da je on rekao da je pucao iz straha.

“Pucao sam iz straha, ali nisam želio da je ubijem. Uočio sam je na svom imanju i instiktivno sam reagovao”, kazao je.

Lov na medvjede u Italiji je protivzakonit.

Rojters piše da je mečka prije nekoliko dana primijećena u obližnjem gradu sa svojim mladunčadima. Bila je poznata kao Amarena (crna trešnja), nazvana po voću koje je jela.

U Nacionalnom parku Abruco, Lacio i Molize živo oko 50 mrkih medvjeda, vrsta koja se može naći u centralnoj Italiji.

Burne reakcije na ubistvo medvjeda uslijedile su nakon spora oko incidenta u aprilu kada je medvjed usmrtio 26-godišnjeg muškarca u sjevernoj Italiji. Ta nesreća je izazvala pravnu bitku između lokalnih vlasti, koje žele da ubiju tog medvjeda i još jednog koji se smatra opasnim, i ekoloških grupa koje žele da ih spasu.

Amarena sa mladunčadima 26. avgusta
Amarena sa mladunčadima 26. avgustafoto: Reuters

Grupa za prava životinja Lav saopštila je juče da je Amarena “žrtva nacionalne klime mržnje” prema divljim životinjama, tvrdeći da su je podstakli političari.

Ipak, za mečkom su žalile lokalne i nacionalne vlasti, uključujući ministra za zaštitu životne sredine, Đilberta Piketa Fratina. On je rekao da je potrebno učiniti sve kako bi mladunčad bila zaštićena i slobodna.

Direktor Nacionalnog parka Lučano Samarone izjavio je za dnevni list “Republika” da je mečka prešla preko privatne ograde, ali da u prošlosti nije napadala ljude.

“Teško mi je da povjerujem da je ubijena u samoodbrani”, rekao je i dodao da će sačekati ishod istrage.

Lider Zelene stranke Anđelo Boneli rekao je da čuvari parka traže dvoje mladunčadi mečke i da strahuju hoće li preživjeti.

Bonus video: