Školsku godinu počeli u skloništima

Mnoga ukrajinska djeca, kod kuće i u inostranstvu, pohađaće nastavu preko interneta četvrtu godinu

10021 pregleda 8 komentar(a)
Sa ceremonije dočeka prvaka u Kijevu, Foto: Rojters
Sa ceremonije dočeka prvaka u Kijevu, Foto: Rojters

Ukrajinska djeca su juče drugu školsku godinu zaredom počela u ratnim uslovima. Neka su krenula u nove učionice pod zemljom, a druga su se spremala da pobjegnu u atomska skloništa da bi se sklonila od ruskih projektila i dronova.

Mnoga djeca, u zemlji i izvan nje, čije je obrazovanje uništeno ruskom invazijom i kovidom-19, pohađaće nastavu preko interneta četvrtu godinu, piše Rojters.

Ruski vazdušni napadi su potpuno uništili 1.300 škola otkad je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo totalnu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, prema podacima UNICEF-a, dok su oštećene mnoge druge škole.

Ministar obrazovanja Oksen Lisovij je ove sedmice saopštio da je 84 odsto škola sada opremljeno funkcionalnim skloništima.

“Kada je nastavu pratio onlajn, nije uvijek bilo mogućnosti da stigne do atomskog skloništa”, rekla je Rojtersu Marija Doloban (32), čiji osmogodišnji sin Oleksij počinje godinu u novoj školi u prijestonici Kijev s odgovarajućim skloništem.

“Ali u školi, moći će da se skloni svaki put kad se oglase sirene za vazdušni napad.”

Marija je jedna od miliona izbjeglica koje su napustile Ukrajinu, ali se kao mnogi drugi vratila jer se, kako je rekla, osjeća bolje kod kuće nego u inostranstvu, gdje djeca uče ili na daljinu ili se muče u lokalnim školama.

Ukraine
foto: Reuters

Oni su u aprilu 2022. pobjegli iz južnog grada Herson u Solun, ali se njen sin Oleksij osjećao izgubljeno u grčkoj školi.

“Kad sam pitala šta radi u školi, često bi rekao da spava na časovima jer mu je dosadno i ništa ne razumije”, rekla je Doloban. Nakon što je napustila Grčku, ona se godinu dana selila iz jednog u drugi ukrajinski grad i sada živi na periferiji Kijeva.

Oleksij je svom ocu, koji je ljekar na ratištu, u video pozivu rekao da je zabrinut zbog polaska u školu, ali se pridružio drugoj djeci koja su plesala na ceremoniji dobrodošlice prvog dana.

U drugoj školi u Kijevu šestogodišnji Ulas Kiričenko se radovao što će naučiti kako more stvara talase i sklapati prijateljstva nakon što je rani period rata proveo kao izbjeglica u Njemačkoj.

Njegova majka Klarisa Kiričenko je rekla da je znala kada se vratila u predgrađe Kijeva da će se granatiranje i bombradovanje nastaviti, pa je odabrala školu u tom gradu u staroj zgradi sa atomskim skloništem.

Ona se pobunila kada je njen sin rekao da želi da se pridruži ukrajinskoj vojsci kao i njegov otac, koji se bori na istoku.

“Rusija je veoma velika, najveća zemlja na planeti”, rekao je Rojtersu, pokazujući je, zajedno sa mnogo manjom Ukrajinom, na svom globusu kod kuće. “Želim da pobijedimo.”

Đaci na času u metrou tokom vazdušne uzbune 3. maja
Đaci na času u metrou tokom vazdušne uzbune 3. majafoto: Reuters

U istočnom gradu Harkov, raketa iz Rusije može stići za manje od minut pa su vlasti morale da improvizuju da bi našle način za povratak djece u školu.

U stanicama metroa iz sovjetskog doba napravljeno je 60 učionica, gdje će više od 1.000 djece moći da pohađa nastavu, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov, što su mnogi roditelji pozdravili.

“Tamo će moći da se druže, nađu zajednički jezik, komuniciraju”, rekla je Irina Loboda iz Harkova koja ima sina školskog uzrasta.

Međutim, nisu svi zadovoljni tim rješenjem.

“Bezbjednost djece je na prvom mjestu”, rekla je Tatjana Bondar.

“Moja djeca će pohađati nastavu onlajn iako je naša škola ponudila autobus da preveze djecu do podzemne željeznice.”

Bonus video: