BLOG SAD tvrde da Ukrajina napreduje ka ruskim položajima na jugu države

Rat u Ukrajini 556. dan

26279 pregleda 13 komentar(a)
Krimski most nakon jednog od ranijih napada, Foto: Reuters
Krimski most nakon jednog od ranijih napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2023. 21:57h
Završeno
18:19h

Ukrajinske snage su "veoma napredovale ka ruskim položajima na jugu zemlje", saopštila je danas američka vlada.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da su ti rezultati postignuti u posljednja 72 sata južno od Zaporožja, prenosi britanska televizijska mreža BBC.

"Postigli su određeni uspjeh protiv te druge linije ruske odbrane", rekao je Kirbi.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je za američku televizijsku mrežu CNN da ukrajinske snage napreduju, ali da je to "teška borba".

Rusija tvrdi da je zauzela strateška mjesta u blizini grada Kupijanska na sjeveroistoku Ukrajine.

(BETA)

15:46h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da kijevske trupe „napreduju“ u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, demantujući zapadne zvaničnike koji kažu da Ukrajina presporo napreduje.

Mnogo hvaljena kontraofanziva, koja se bliži tromjesečnom roku, ponovo je zauzela više od deset sela, ali nijedno veće naselje sa vojnicima sputanim ogromnim ruskim minskim poljima i odbrambenim linijama, prenosi Rojters.

Ove nedjelje, neimenovani američki zvaničnici su izrazili frustraciju zbog sporog napretka operacije, pa čak i pogrešili ukrajinsku strategiju, prema zapadnim izvještajima koji su izazvali gnijev Kijeva.

„Ukrajinske snage idu napred. Uprkos svemu, i šta god da neko kaže, mi napredujemo, a to je najvažnije. U pokretu smo“, napisao je Zelenski na Telegramu.

Neki strahuju da bi podrška Zapada mogla da počne da slabi jer hladnije i vlažnije vrijeme usporava napredak na bojnom polju kasnije tokom godine. Zapad je uložio mnogo milijardi dolara da pomogne kontraofanzivi, a Kijev kaže da mu treba više.

Zamah ukrajinskog ratišta je blago pojačan na jednom dijelu jugoistočnog fronta u Zaporožju, gdje je zamjenica ministra odbrane Hana Malijar rekla u petak da su kijevske trupe probile prvu liniju ruske odbrane.

Bijela kuća je saopštila da je Ukrajina postigla „zapažen uspjeh“ u toj oblasti, iako je Malijar upozorio da su kijevske trupe nakon proboja dostigle još jače utvrđene položaje na drugoj strani.

U svom dnevnom ažuriranju na bojnom polju, ukrajinska vojska nije izvijestila o novim prodorima, ali je rekla da njene trupe nastavljaju napredovanje ka Melitopolju, glavnom urbanom centru u regionu Zaporožja koji je okupirala Rusija.

Izvještava o 45 borbenih sukoba na linijama fronta u posljednja 24 sata i navodi da su borbe bijesne na istoku gdje su ukrajinske trupe odbile višestruke ruske napade.

Rusija je ukrajinsku kontraofanzivu već opisala kao neuspjeh. Kijev kaže da je napredovao polako namjerno kako bi sveo gubitke na minimum, a njegovo napredovanje je u velikoj mjeri komplikovano nedostatkom modernih vazdušnih snaga.

15:43h

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je oborilo tri ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, dok je regionalni guverner rekao da je jedan čovjek poginuo u ukrajinskom raketnom udaru na selo blizu granice, prenosi Rojters.

Odvojeno, guverneri obližnjih pograničnih regiona Brjanska i Kurska rekli su da je niz pograničnih sela bio pod vatrom iz Ukrajine, a jedna žena je ranjena u Kurskoj oblasti.

13:34h

Dva teretna broda napustila su Ukrajinu uprkos ruskim prijetnjama i nalaze se u Crnom moru, u vodama pod kontrolom zemalja članica NATO, saopštili su danas pomorski zvaničnici.

Brod "Ana-Tereza", sa 56.000 tona sirovog gvožđa, napustio je ukrajinsku luku Južni u petak i sada je blizu bugarskih teritorijalnih voda, rekao je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandar Kubrakov.

Drugi brod je u petak napustio istu luku sa 172.000 tona koncentrata rude gvožđa. Taj brod je danas nešto prije podneva stigao u rumunsku crnomorsku luku Konstanca.

Dva broda su plovila kroz privremeni koridor za civilne brodove od ukrajinskih crnomorskih luka do Bosfora, rekao je Kubrakov na sajtu društvenih medija Iks, (bivši Tviter). Koridor ide duž zapadne obale Crnog mora, izbjegavajući međunarodne vode i umjesto toga koristi one koje kontrolišu članice NATO Rumunija i Bugarska.

To su treći i četvrti brod koji su koristili privremeni koridor koji je uspostavila ukrajinska vlada nakon što je Rusija prekinula sporazum o izvozu žita, a čiji je cilj bio da se obezbijedi siguran pomorski transport žitarica iz Ukrajine.

(BETA)

10:36h

Kao i u slučaju tenkova "leopard" i sistema protivvazdušne odbrane "patriot" prije toga, isporuka lovaca F-16 pravljenih u Americi rezultat je dugih pregovora.

08:49h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je rano u subotu da su njene snage uništile ukrajinski pomorski dron kojim je pokušan napad na most koji povezuje poluostrvo Krim sa kopnom Rusije.

Kako navodi Rojters, Ministarstvo je u objavi na Telegramu saopštilo i da je bespilotni brod "na vrijeme primijećen i uništen kod obale Crnog mora" oko 23.15 časova,

08:47h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 556. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: