Ukrajinska bezbjednosna agencija optužila tajkuna Igora Kolomojskog za pranje novca

Biznismen, koji je pod američkim sankcijama od 2021. godine, smatra se jednim iz klase oligarha koji su stekli ogromno industrijsko bogatstvo nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. i koji su imali ogroman politički i ekonomski uticaj

14634 pregleda 5 komentar(a)
Igor Kolomojski, Foto: Reuters
Igor Kolomojski, Foto: Reuters

Glavna ukrajinska bezbjednosna agencija optužila je tajkuna Igora Kolomojskog, jednog od najistaknutijih biznismena u zemlji, za prevaru i pranje novca.

Potez protiv Kolomojskog, jednog od najbogatijih ljudi Ukrajine i nekadašnjeg pristalice predsjednika Vladimira Zelenskog, čiji je izbor podržao 2019. godine, dolazi u trenutku kada Kijev pokušava da signalizira napredak u obračunu sa korupcijom.

"Utvrđeno je da je tokom 2013-2020. godine Igor Kolomojski legalizovao više od pola milijarde grivni (14 miliona dolara) povlačeći ih u inostranstvo i koristeći infrastrukturu banaka pod (svojom) kontrolom", saopštila je Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU).

Kolomojski je ranije negirao optužbe.

SBU je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram objavio slike grupe detektiva na vratima njegove kuće, na kojima su Kolomojskom uručena dokumenta koja je potpisao.

Biznismen, koji je pod američkim sankcijama od 2021. godine, smatra se jednim iz klase oligarha koji su stekli ogromno industrijsko bogatstvo nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. i koji su imali ogroman politički i ekonomski uticaj.

Prije ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, Zelenski i njegov tim pokušali su da ih ograniče zakonima koji zahtijevaju od oligarha da se registruju i da se drže podalje od politike.

Rat je nagrizao njihovu moć jer su unosna industrijska sredstva uništena na istoku i jugu, a njihovi televizijski kanali emituju program pod centralizovanim ratnim signalom.

Zelenski poriče da je Kolomojski imao bilo kakav uticaj na vladu.

Tokom rata, Zelenski je želio da naglasi ukrajinsko suzbijanje korupcije dok je Kijev podnio zahtjev za pridruživanje Evropskoj uniji. Nada se da će obezbijediti desetine milijardi dolara za pomoć u obnovi zemlje nakon 18 mjeseci rata kojem se ne nazire kraj.

Zapadne vlade neće željeti da ulože sredstva za obnovu zemlje ako misle da pune džepove oligarha, piše agencija Rojters.

Današnje saopštenje SBU nije prvi ratni potez u koji je umiješan Kolomojski.

U novembru prošle godine država je preuzela kontrolu nad udjelima u velikim strateškim kompanijama, od kojih su neke bile povezane sa njim, pozivajući se na ratne zakone.

Ranije ove godine bezbjednosni zvaničnici pretresli su kuću Kolomojskog u vezi sa odvojenom istragom o pronevjeri i utaji poreza u dvije najveće naftne kompanije u zemlji, koje su djelimično bile u vlasništvu ovog biznismena.

Kolomojski je bivši vlasnik vodeće ukrajinske banke PrivatBank, koja je nacionalizovana krajem 2016.

Posjedovao je niz sredstava u energetskom, bankarskom i drugom sektoru, uključujući jedan od najuticajnijih ukrajinskih televizijskih kanala.

Sjedinjene Države su uvele sankcije Kolomojskom 2021. godine "zbog njegove umiješanosti u ozbiljnu korupciju". Američke vlasti takođe navode da su Kolomojski i poslovni partner oprali ukradena sredstva preko Sjedinjenih Država.

Kolomojski je negirao bilo kakvu krivicu.

Bonus video: