Kijev riješen da suzbije korupciju i vrati Krim

Predsjednik Ukrajine poslao snažan signal izborom Rustema Umerova za novog ministra odbrane

11612 pregleda 103 reakcija 24 komentar(a)
Vjeruje se da promjena neće uticati na operacije na ratištu: Umerov, Foto: Rojters
Vjeruje se da promjena neće uticati na operacije na ratištu: Umerov, Foto: Rojters

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov podnio je juče ostavku u najvećoj reorganizaciji vojnog establišmenta od početka 18-mjesečne ruske invazije.

Reznikov je bio ne čelu lobiranja Ukrajine za dobijanje zapadnog oružja, ali se ne očekuje da njegov odlazak nakon višemjesečnih optužbi za korupciju protiv njegovog ministarstva ima veliki uticaj na vojne operacije, piše agencija Rojters.

Predsjednik Volodimir Zelenski je rekao u nedjelju da smjenjuje Reznikova i predlaže Rustema Umerova, krimskog Tatara i bivšeg poslanika koji upravlja Fondom za državnu imovinu, za njegovog nasljednika.

Izborom novog ministra odbrane, Zelenski šalje dva jasna signala ukrajinskim saveznicima i protivnicima: Kijev je ozbiljan povodom borbe protiv korupcije i riješen da vrati poluostrvo Krim pod svoju kontrolu, ocjenjuje portal “Politiko”.

Reznikov, koji je stupio na dužnost 2021, pomogao je da Kijev dobije pomoć Zapada vrijednu više milijardi dolara od početka ruske invazije u februaru 2022. Ukrajina je dobila naoružanje uključujući njemačke borbene tenkove, američke raketne bacače HIMARS i britanske krstareće rakete “storm shadow”, a uskoro bi trebalo da dobije američke borbene avione F-16.

Umerov, prvi musliman i krimski Tatar koji je dobio tako visoku funkciju u ukrajinskoj vladi, istakao se diplomatskim i mendžerskim vještinama

“Reznikov je uradio nevjerovatan posao u izgradnji odnosa sa drugim ministrima i drugim ministarstvima”, rekao je za Rojters Andrij Zagorodnjuk, ministar odbrane od 2019-20. “To je spasilo državu jer je on vodio proces dogovaranja isporuka oružja i tako dalje.”

Neki zapadni zvaničnici su kritikovali tromjesečnu ofanzivu protiv ruskih snaga na jugu i istoku zbog sporog napretka, ali se vjeruje da Reznikov nije učestvovao u svakodnevnim vojnim operacijama.

Reznikov, 57-godišnji bivši advokat, nije lično umiješan u optužbe za korupciju koje su ukrajinski mediji iznijeli protiv ministarstva odbrane, naročito u vezi sa nabavkama. Međutim, optužbe su izazvale pozive da bude smijenjen, a Reznikov je sebe prikazao kao žrtvu klevetničke kampanje.

Zelenski je rekao da ima nultu toleranciju prema korupciji dok pokušava da poboljša šanse za ulazak u Evropsku uniju i pokaže da sprovodi vladavinu prava.

“Logika je bila da se eliminišu povišene tenzije oko ministarstva”, rekao je Volodimir Fesenko, ukrajinski politički analitičar.

Umerov ima veliko poslovno i političko iskustvo, uključujući upravljanje komisijom koja nadgleda međunarodnu finansijsku i vojnu pomoć ratnim naporima Ukrajine. Kao šef Fonda za državnu imovinu od prošle godine, oživio je privatizacione napore države.

Umerov (41) će biti prvi musliman i krimski Tatar koji je dobio tako visoku funkciju u ukrajinskoj vladi. Pored njegove finansijske stručnosti, Umerovljevo imenovanje će značiti dublju intergraciju zajednice krimskih Tarata u proces donošenje odluka u Kijevu, navodi “Politiko”.

“To takođe jasno pokazuje čvrstu riješenost Ukrajine da povrati Krim”, ocjenjuje portal.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: Reuters

Parlament će krajem ove nedjelje razmatrati kandidaturu Umerova. Zelenski je pozvao parlament da što prije odobri tu odluku.

“Ministarstvu su potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije i sa vojskom i sa društvom u cjelini”, rekao je Zelenski kasno u nedjelju. “Jesen je vrijeme za jačanje”, dodao je.

Umerov, osnivač investicione kompanije ASTEM, jedan je od najistaknutijih zagovornika ideje da Ukrajina ponovo osvoji Krim, koji je Rusija pripojila 2014. On takođe aktivno učestvuje u međunarodnim pregovorima, uključujući i one sa Rusijom.

“On je snažan menadžer sa strateškom vizijom, koji ima dobro uspostavljene međunarodne veze u SAD, Evropskoj uniji, arapskom svijetu, Turskoj i zemljama centralne Azije”, rekao je Refat Čubarov, predsjednik Medžlisa, politički predstavnički organ krimskih Tatara u egzilu.

“Tako visoko imenovanje je dobar signal za integraciju krimskih Tatara u strukture ukrajinske vlade, a takođe velika odgovornost za zajednicu starosjedjelaca”, rekao je Čubarov za “Politiko”.

Analitičar Fesenko je rekao da će Umerov morati da popravi sisteme nabavke u ministarstvu, kao i da radi na popravljanju njegove reputacije.

“To neće biti lako, sigurno. Naročito oslobađanje od korupcije u javnim nabavkama. To je, nažalost, sistemski problem ne samo u ministarstvu odbrane, nego u cijeloj ukrajinskoj ekonomiji”, rekao je za Rojters.

Izvjesno imenovanje Umerova naišlo je na odobravanje boraca protiv korupcije, koji su kritikovali Reznikova zbog niza skandala u ministarstvu odbrane.

Oleksij Reznikov
Oleksij Reznikovfoto: Reuters

“Bila sam prijatno iznenađena Rustemovom ulogom u nejavnom zalaganju za oružje za Ukrajinu. Često je veoma tiho radio stvari koje nisu uspjele u Ministarstvu odbrane tokom posljednjih godinu i po”, rekla je Darija Kalenjuk, vršiteljka dužnosti direktora Akcionog centra za borbu protiv korupcije, nadzornog tijela sa sjedištem u Kijevu.

Ona je takođe pohvalila Umerovljev učinak na čelu fonda za imovinu. Ukrajinske vlasti su prikupile rekordne prihode od prodaje male državne imovine u prvom kvartalu 2023. uprkos invaziji Moskve, rekao je Umerov u maju. Do sada je ove godine “više od 2.000 preduzetnika dobilo priliku za razvoj poslovanja”, rekao je Umerov u izvještaju krajem avgusta, prenio je “Politiko”.

“Vidjeli smo samo pozitivne rezultate u nekada jednom od najkorumpiranijih kanala zemlje”, dodala je Kalenjuk.

Umerov, prvi musliman i krimski Tatar koji je dobio tako visoku funkciju u ukrajinskoj vladi, istakao se diplomatskim i mendžerskim vještinama

Štit Evrope

Reznikov je u pismu ostavke dao pregled svojih 22 mjeseca na toj funkciji, hvaleći žestoki ratni otpor Ukrajine ruskim snagama i napore njegovog ministarstva da lobira za vojnu pomoć.

“Više od 50 odsto teritorija koje je Rusija privremeno okupirala, već je oslobođeno. Naši branioci svakodnevno napreduju”, naveo je u pismu objavljenom na mreži Iks.

“Postoji saglasnost da je Ukrajina štit Evrope na istoku”.

Reznikov, koji će vjerovatno biti imenovan za ambasadora Ukrajine u Londonu, rekao je da kao jedan od prioriteta Kijeva vidi izgradnju dugoročnih partnerstava sa saveznicima i obezbjeđivanje “stvarnih bezbjednosnih garancija”.

Ukrajinske vlasti su juče saopštile da su njene trupe povratile dodatnu teritoriju na istočnom frontu i da napreduju južnije. Zamjenica ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su ukrajinske snage prošle sedmice ponovo zauzele oko tri kvadratna kilometra teritorije oko istočnog grada Bahmut, koji su ruske trupe zauzele u maju nakon višemjesečnih teških borbi.

Bonus video: