Ko je Rustem Umerov, novi ukrajinski ministar odbrane?

Zbog sumnje u korupciju u Ministarstvu odbrane, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je rukovodstvo tog resora. Novi ministar odbrane biće Rustem Umerov. On ima snažne veze s Krimom – ali i sa Turskom i SAD

5081 pregleda 4 komentar(a)
Rustem Umerov, Foto: Reuters
Rustem Umerov, Foto: Reuters

Riječ je o kadrovskoj odluci istorijskih dimenzija. Po prvi put u Ukrajini će rukovođenje Ministarstvom odbrane preuzeti jedan predstavnik krimskih Tatara. To je ključni resor u odbrambenom ratu, agresiji koju Rusija protiv susjedne zemlje vodi već više od godinu i po dana.

Predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je objavio nominaciju Umerova, a parlament u Kijevu bi o tome trebalo da glasa tokom ove nedjelje. Ministarstvu su potrebni „novi impulsi i novi formati saradnje, i sa vojskom, ali i sa društvom u cjelini“, objasnio je Zelenski svoju odluku tokom svog redovnog TV-obraćanja.

Odluci je prethodio novi, već drugi talas optužbi zbog (moguće) korupcije u Ministarstvu odbrane. To je povećalo pritisak na dosadašnjeg ministra Oleksija Reznikova. Najzvučniji primjeri su oni koji se odnose na mito koji se plaćao u regionalnim kancelarijama za regrutovanje vojnika kako bi se izbjegla mobilizacija. Ili navodna nabavka vojničkih uniformi po previsokim cijenama. Takođe, tokom prvog talasa kritika početkom ove godine, mogle su se čuti optužbe da su se prehrambene namirnice nabavljale po preskupim cijenama.

Godinu i po dana nakon početka ruske invazije, Ukrajina tako po prvi put, i to usred rata, mijenja vrh tako važnog resora kao što je Ministarstvo odbrane. Ko je novi šef?

Savršen kandidat?

Rustem Umerov (41) je, čini se, savršen kandidat za taj posao. I to iz mnogo razloga. On se već godinu i po dana nalazi se na čelu jedne državne fondacije gdje se bavi privatizacijom, odnosno prikupljanje novca kojim se iz uništenog državnog budžeta finansira između ostalog i odbrana zemlja. Umerov je kao poslanik u ukrajinskom parlamentu bio i predsjednik odbora koji je kontrolisao odnos prema zapadnoj vojnoj pomoći. Između ostalog, bio je zadužen i za povećanje stepena transparentnosti po tom pitanju.

Osim toga, Umerov je bio učesnik i dvije veoma važne diplomatske inicijative. On je naime bio član probrane ukrajinske delegacije na prvoj rundi mirovnih pregovora s Moskvom, koji su se, neposredno nakon početka ruske invazije, održali u Bjelorusiji. Pregovori nisu urodili nikakvim plodom – za razliku od pregovora oko izvoza žitarica, koji su se u ljeto 2022. održali u Turskoj. A Umerov je učestvovao i u tim pregovorima. Sporazum s Turskom i Ujedinjenim nacijama omogućio je izvoz ukrajinskih prehrambenih namirnica iz luka na Crnom moru. Godinu dana kasnije, Rusija je napustila taj sporazum, ali upravo su u toku napori da se postigne neki novi dogovor.

Djetinjstvo i deportacija

Ipak, ono što izbor Umerova za ministra odbrane čini tako posebnom jeste njegova lična priča. Prije svega njegova veza s Krimom, poluostrvom koje je anektirala Rusija. Umerov je krimski Tatarin. Rođen je 1982. u tadašnjoj sovjetskoj republici Uzbekistan, na području centralne Azije.

Njegova porodica potiče sa Krima, a 1944. je, kao i stotine hiljada drugih krimskih Tatara, tokom vladavine sovjetskog vođe Staljina deportovana u zabačenije krajeve Sovjetskog Saveza. Porodica se tek devedesetih godina prošlog vijeka vratila u Ukrajinu. Zato on, kako je sam rekao u intervjuu za ukrajinski list „Livij bereh“, ima „egzistencijalni prigovor na račun ruske kolonijalne i razbojničke politike“. Svoje djetinjstvo je Umerov, kako je naglasio, proveo „u deportaciji“.

Nakon studija ekonomije, brzo je počeo da gradi karijeru poslovnog čovjeka. Između ostalog, bio je i šef ukrajinskog predstavništva jedne turske telekomunikacione kompanije. Ujedno se i politički angažovao za svoj narod. Bio je i savjetnik Mustafe Džemiljeva, vodećeg političkog predstavnika krimskih Tatara.

Umerov je 2019. osvojio mandat u ukrajinskom parlamentu, kao poslanik stranke „Holos“ (Glas).

Ministar odbrane s diplomatskim zadacima

Ono što Umerova čini posebno dragocjenim za Zelenskog, jesu njegove veze sa Turskom, odnosno islamskim svijetom. Dronovi tipa Barjaktar kupljeni u Turskoj, pomogli su naime Ukrajincima da se odbrane od prvog ruskog napada. I ne samo to. Ako bi se odnos Ukrajine sa Ankarom pogoršao, a ruski vojni brodovi opet bi zaplovili preko Bosfora, a to bi moglo da predstavlja „ozbiljnu opasnost za ukrajinske teritorijalne vode“, rekao je Umerov u intervjuu za „Livij bereh“.

Predloženi ministar odbrane očigledno ima dobre kontakte i u SAD. Njegova findacija ASTEM bila je među osnivačima obrazovnog programa za prosperitetne ukrajinske političare na Univerzitetu Stenford. Umerovu će ti kontakti itekako biti potrebni – ne samo da bi održao postojeći obim međunarodne pomoći Ukrajini, već i da bi ga proširio. To se prije svega odnosi na zemlje Bliskog istoka, one koje se još uvijek nisu priključile zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Ministar odbrane u Ukrajini u ratnim je vremenima ujedno i diplomata. A Zelenski, čini se, računa s iskustvom koje je Rustem Umerov u posljednje vrijeme skupio upravo na tom području.

Bonus video: