UNESKO hoće da upiše Kijev i Lavov u spisak ugrožene svjetske baštine

"Ta mjesta su pod prijenjom uništenja. Bilo je napada na tampon zone tih lokacija i ne znamo šta će se desiti u buduće", rekao je direktor za Svjetsku baštinu Lazar Elundu

1516 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Saborni hram svete Sofije i manastirske zgrada u Kijevu će sredinom septembra biti uključene u spisak ugrožene svjetske baštine, kao i istorijski centar Lavova, na zapadu Ukrajine, zbog ruske invazije te zemlje, saznaje se danas u Unesku.

"Ta mjesta su pod prijenjom uništenja. Bilo je napada na tampon zone tih lokacija i ne znamo šta će se desiti u buduće", rekao je direktor za Svjetsku baštinu Lazar Elundu, za Frans pres u Parizu, gdje je sedište Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Komitet za svjetsku baštinu koji se sastaje od 10. do 25. septembnra u Rijadu će "vjerovatno" donijeti tu odluku na osnovu mišljenja stručnjaka za koje se te dvije lokacije nalaze u "dokazanoj opasnoj situaciji", dodao je on.

Te dvije lokacije će se biti dodate na spisak ugrožene svjetske baštine gdje se već nalazi centralni dio Odese, čijih je nekoliko zgrada uništeno krajem jula u "brutalnim ruskim udarima", naveo je UNESKO.

Početkom jula jedna istorijska zgrada je gađana u Lavovu što, prema Unesku i dalje predstavlja "prvi" napad od početka sukoba na zonu zaštićenu po Konvenciji o svjetskoj baštini, i prema tome prvo "kršenje" te konvencije čiji je Rusija potpisnik.

Unesko bilježi štete na 270 ukrajinskih kulturnih objekata od početka ruske invazije 24. februara 2022.

Saborni hram Svete Sofije, koji se nalazi u istorijskom centru Kijeva jedan je od glavnih spomenika koji predstavlja arhitekturu i umjetnost sa početka 11. vijeka u Ukrajini, naveo je Unesko.

Taj hram je od 1990. upisan u Svjetsku baštinu, kao i Kijevsko-pečerska lavra, koja predstavlja arhitektonski skup manastirskih zgrada osnovanih u isto vrijeme a koje se nalaze na uzvišici iznad rijeke Dnjepar.

Istorijski centar Lavova, grada osnovanog u srednjem vijeku upisan je u spisak svjetske baštine 1996. godine

Bonus video: