Djelovi onoga što bi mogao da bude ruski dron pali na teritoriju Rumunije

Rumunski predsjednik Klaus Johanis rekao je da bi potvrda da su otkriveni djelovi ruskog drona predstavljali ozbiljan prekršaj

11165 pregleda 5 komentar(a)
Mjesto Plauru u Rumuniji u blizini granice sa Ukrajinom, Foto: Reuters
Mjesto Plauru u Rumuniji u blizini granice sa Ukrajinom, Foto: Reuters

Delovi onoga što bi moglo da bude ruska bespilotna letjelica (dron) pali su na teritoriju Rumunije, izjavio je danas rumunski ministar odbrane Angel Tilvar, dva dana nakon što je Ukrajina saopštila da su ruski dronovi eksplorirali na teritoriji zemlje članice NATO-a, prenosi Rojters.

Rumunski zvaničnici su ranije demantovali izvještaje o padu dronova na rumunsku teritoriju i rekli da ruski napadi u susjednoj Ukrajini nisu izazvali direktnu prijetnju.

Rumunski predsjednik Klaus Johanis rekao je danas da bi potvrda da su otkriveni djelovi ruskog drona predstavljali ozbiljan prekršaj.

"Potvrđujem da su pronađeni djelovi koji bi mogli biti elementi drona", rekao je Tilvar za za rumunsku TV Antenna 3, partnera kablovske mreže CNN.

On je rekao da oblast nije evakuisana jer ništa ne ukazuje na to da djelovi predstavljaju prijetnju i dodao da će djelovi biti analizirani kako bi se potvrdilo njihovo porijeklo.

Kijev je u ponedjeljak saopštio da su dronovi eksplodirali u Rumuniji tokom noćnog ruskog vazdušnog napada na ukrajinsku luku na drugoj obali rijeke Dunav, gde su napadi pojačani od jula, kada je Moskva odustala od sporazuma kojim je ukinuta de fakto ruska blokada ukrajinskih crnomorskih luka.

Govoreći danas u Bukureštu na početku samita predsjednika zemalja Inicijative tri mora, Johanis je rekao da su napadi ratni zločini koji se dešavaju na "maloj udaljenosti" od granice sa Rumunijom.

„Ako se potvrdi da komponente (pronađene) pripadaju ruskom dronu, takva situacija bi bila nedopustiva i ozbiljno narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rumunije. U pripravnosti smo i u stalnom kontaktu sa našim NATO saveznicima", rekao je on.

Tilvar je ponovio da nema direktne prijetnje i rekao Agerpresu da je moguće da dron nije eksplodirao pri udaru, već je jednostavno pao ili su komadi sletjeli na teritoriju Rumunije.

"(To) nas ne raduje, (...) ali mislim da ne možemo da pričamo o napadu i, kao što sam već rekao, mislim da treba da znamo da razlikujemo akt agresije i incident", citirao ga je Agerpres.

Portparol ministarstva rekao je da su timovi za pretragu bili u toj oblasti nekoliko dana dok su ministar i drugi zvaničnici odbrane razgovarali sa stanovnicima.

Moskva je izvela vazdušne udare velikog dometa na ciljeve u Ukrajini od početka rata prošle godine, a Ukrajina je nekoliko puta prijavila da je rusko oružje preletelo ili se srušilo na susjede.

U najozbiljnijem incidentu, dvije osobe su poginule u Poljskoj od projektila koji je pao blizu granice prošlog novembra; Poljska i saveznici iz NATO-a su kasnije rekli da je to bila neispaljena ukrajinska protivvazdušna raketa.

Bonus video: