Mask priznao da nije htio dati Starlink za ukrajinski napad na rusku flotu

Valter Isakson je napisao da je Mask naredio da se isključi njegova mreža satelitskih komunikacija Starlink kako bi spriječio napad ukrajinskih plovila

8324 pregleda 7 komentar(a)
Mask, Foto: REUTERS
Mask, Foto: REUTERS

Vlasnik kompanije Tesla, SpaceX i društvene mreže X (bivši Tviter) Ilon Mask potvrdio je da je odbio da aktivira svoju satelitsku komunikacionu mrežu Starlink u blizini obale Krima, kako bi bio izveden tajni ukrajinski napad bespilotnim podmornicama na rusku pomorsku flotu.

Od njega je prošle godine traženo da svojim inženjerima naloži da aktiviraju Starlink, piše Radio Slobodna Evropa.

U novoj biografiji Ilona Maska, autor Valter Isakson je napisao da je Mask naredio da se isključi njegova mreža satelitskih komunikacija Starlink kako bi spriječio napad ukrajinskih plovila.

U biografiji, čije je dijelove prenio CNN i koja bi trebalo da bude objavljena 12. septembra, Isakson navodi su podmornički dronovi "izgubili vezu" dok su se približavali ruskoj floti, a da je Mask odbio zahtjeve da ponovo uključi satelitsku vezu zbog straha - podstaknutom njegovim razgovorima sa visokim ruskim zvaničnicima - da će ruski predsjednik Vladimir Putin na taj napad uzvratiti nuklearnim oružjem.

Ni Musk, ni Isakson, nisu odgovorili na zahtjeve CNN-a za komentar.

Starlink nije ni bio uključen, kaže Mask

Međutim, 8. septembra Mask je na svojoj društvenoj mreži X pisao da jeste postojao hitan zahtjev vladinih organa da se Starlink aktivira sve do Sevastopolja.

"Očigledna namjera je (bila) da se najveći dio ruske flote potopi na sidrištu. Da sam pristao na njihov zahtjev, onda bi SpaceX bio eksplicitno saučesnik u velikom činu rata i eskalacije sukoba", objašnjava Mask.

Utvrdio je, međutim, da nije naredio isključivanje mreže, kako se u biografiji tvrdi, već da nije želio da je pokrene, pošto ona tada nije ni radila na tom prostoru.

"Obje strane bi trebalo da pristanu na primirje. Svakog dana sve više ukrajinske i ruske mladeži umire kako bi stekli ili izgubili male komade zemlje, a granice se jedva mijenjaju. Ovo nije vrijedno njihovih života", napisao je Mask u drugoj poruci 8. septembra.

Zvaničnici u Kijevu ljutito su odgovorili na objavljivanje priče o Maskovom onemogućavanju napada na ruske snage.

Viši savjetnik predsjednika Volodomira Zelenskog, Mihajl Podoljak, optužio je Maska da je izazvao ubistva djece.

"Ponekad je greška puno više od obične greške", napisao je Podoljak na X-u.

"Ne dopuštajući ukrajinskim dronovima da unište dio ruske vojne flote putem ometanja Starlinka, Ilon Mask je dopustio ovoj floti da ispaljuje projektile Kalibr na ukrajinske gradove. Zbog toga stradaju civili, djeca, to je cijena koktela neznanja i velikog ega", napisao je on.

"Međutim, i dalje ostaje pitanje zašto neki ljudi tako očajnički žele da brane ratne zločince i njihovu želju da počine ubistva? I shvataju li sada da čine zlo i da ga podstiču", upitao je Podoljak u poruci.

Bonus video: