Rumunija pronašla nove djelove dronova u blizini granice sa Ukrajinom

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana je 11. septembra izjavio da "ne postoji rizik" da će Rumunija, članica Sjevernoatlantske Alijanse, biti uvučena u rat u Ukrajini

4880 pregleda 1 komentar(a)
Pogled na Izmail, ukrajinsku luku na Dunavu iz rumunskog grada Plauru, Foto: Reuters
Pogled na Izmail, ukrajinsku luku na Dunavu iz rumunskog grada Plauru, Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Rumunije je 13. septembra saopštilo da je pronašlo nove djelove dronova u blizini svoje granice sa Ukrajinom, treći put u nedjelju dana, prenijela je agencija Asošijejted Pres (AP).

U saopštenju se takođe navodi da je ministarstvo poslalo dva helikoptera ratnog vazduhoplovstva u Nufaru i Viktoriju u istočnom okrugu Tulčea gdje su "pronađene nove krhotine raširene na površini od nekoliko desetina metara za koje sumnja da su djelovi uništenog drona".

U odvojenom saopštenju navodi se da je Generalni inspektorat za vanredne situacije obaviješten o područjima u blizini granice koja bi mogla da budu u opasnosti od incidenata dok ruske snage napadaju ukrajinske luke na Dunavu.

Službe za vanredne situacije primile su telefonske pozive "o mogućim napadima dronom" između tri lokaliteta, među kojima je i Nufaru, saopštilo je ministarstvo.

Istraga će biti sprovedena nakon što uzorci budu prikupljeni i pregledani od strane stručnjaka, navodi se u saopštenju.

Djelovi dronova pronađeni 13. septembra na teritoriji NATO članice su treće takvo otkriće na rumunskom tlu u manje od nedjelju dana.

Ruske snage kontinuirano izvode napade na ukrajinske luke na Dunavu, jer Moskva ima za cilj da poremeti sposobnost Ukrajine da izvozi žito na svjetska tržišta, naveo je AP.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana je 11. septembra izjavio da "ne postoji rizik" da će Rumunija, članica Sjevernoatlantske Alijanse, biti uvučena u rat u Ukrajini.

On je to izjavio pošto su u Rumuniji, blizu njene granice s Ukrajinom, u dva navrata nađene krhotine drona "sličnog onima koje koristi ruska vojska" u invaziji na Ukrajinu.

Bonus video: