Meloni: Odbrana tradicionalne porodice i boga

Italijanska premijerka na Demografskom samitu u Budimpešti poručila da migracija ne može riješiti demografsku krizu

15168 pregleda 78 reakcija 18 komentar(a)
Đorđa Meloni, Foto: BERNADETT SZABO
Đorđa Meloni, Foto: BERNADETT SZABO

Evropske ekonomije mogu donekle imati koristi od legalne migracije, ali migracija nije rješenje za demografsku krizu kontinenta, kazala je juče italijanska premijerka Đorđa Meloni nakon sastanka u Budimpešti sa svojim desničarskim saveznikom Viktorom Orbanom.

Meloni se obratila prisutnima na demografskom samitu koji se održava u Budimpešti, a kojem prisustvuju i predsjednici Srbije i Bugarske Aleksandar Vučić i Rumen Radev.

Mađarska predsjednica Katalin Novak, bugarski predsjednik Rumen Radev, potpredsjednik Tanzanije Filip Isdor Mpango, Đorđa Meloni i Viktor Orban juče u Budimpešti
Mađarska predsjednica Katalin Novak, bugarski predsjednik Rumen Radev, potpredsjednik Tanzanije Filip Isdor Mpango, Đorđa Meloni i Viktor Orban juče u Budimpeštifoto: REUTERS

“Vjerujem da kvota za legalnu migraciju može pozitivno doprinijeti našim ekonomijama, ali sam uvjerena da bi bilo odgovornije da evropskim građanima povjerimo rješavanje krize evropskog sistema socijalne zaštite”, kazala je Melonijeva.

“Živimo u eri u kojoj je sve što nas definiše napadnuto”, kazala je Melonijeva, dodajući da je “odbrana tradicionalnog modela porodice i boga” dio “velike borbe” za zaštitu ljudske vrste i prava ljudi.

Karlo Kalenda, italijanski političar iz opozicionog centra kazao je da je “zaista neuobičajeno da šef vlade jedne liberalne demokratije” pominje boga. “Neko bi mogao reći da bogu nije potrebno da ga brani Melonijeva”, objavio je on na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Tviter.

Orban je na istoj mreži napisao da Italija i Mađarska “predvode put” za pomjeranje politike EU udesno. “Potrebno nam je više konzervativnih vlada u Evropi kako bismo nešto promijenili u Briselu”, naveo je on.

U obraćanju na početku samita čiji je domaćin, Orban je istakao da veliki broj učesnika pokazuje da su pitanja “porodice i djece važna svuda u svijetu”. On je istakao da je na čelu Evrope liberalna elita koja se bavi “svakakvim glupostima” umjesto važnim evropskim pitanjima poput demografske budućnosti kontinenta čija stopa nataliteta je decenijama ispod proste reprodukcije.

U saopštenju, italijanska vlada je navela da su se Meloni i Orban složili oko potrebe za brzim i odlučnim akcijama u vezi sa migracijama, i pozvali su Evropsku uniju da pruži “kolektivni odgovor”.

Melonijeva je kod kuće suočena sa migrantskom krizom, a proteklih dana na malo italijansko ostrvi Lampeduza pristižu hiljade ljudi iz Sjeverne Afrike.

Uprkos obećanjima, vlada Melonijeve nije uspjela da zaustavi priliv migranata. Do sada je ove godine u Italiju stiglo skoro 126.000 migranata, u poređenju sa oko 66.000 u istom periodu 2022.

Bonus video: