Širom Evrope protesti povodom godišnjice smrti Mahse Amini

Gradonačelnica Pariza An Idalgo poručila je da će jedan park u tom gradu ponijeti Aminino ime, rekavši da je ona „simbol herojskog otpora u Iranu”

11574 pregleda 40 reakcija 2 komentar(a)
Protesti u Istanbulu, Foto: REUTERS
Protesti u Istanbulu, Foto: REUTERS

Širom Evrope danas su održani protesti povodom godišnjice smrti dvadesetogodišnje Iranke kurdskog porijekla Mahse Amini, koja je preminula u policijskom pritvoru u Iranu prošle godine.

U Rimu se oko stotinu demonstranata okupilo isped iranske ambasade, noseći transparente “Žene, život, Sloboda”.

„Važno je da cijeli svijet počne da demonstrira na ulicama, jer ono što želimo jeste da izolujemo ovaj režim, i posebno želimo da nijedna zemlja nema političke i ekonomske sporazume sa Iranom”, rekla je jedna od učesnica protesta u Rimu, prenio je AP.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo poručila je da će jedan park u tom gradu ponijeti Aminino ime, rekavši da je ona „simbol herojskog otpora u Iranu”.

U Londonu su demonstranti nosili slične parole i portrete Amini.

U Iranu su vlasti pokušale da spriječe da godišnjica ponovo izazove proteste koji su zahvatili zemlju prošle godine, nakon što je Amini preminula, pa je tako njen otac priveden nakon nagovještaja da porodica planira okupljanje na njenom grobu u svrhu komemoracije, saopštila je kurdska grupa za ljudska prava Hengav, prenio je AP.

U centru Teherana bio je veliki broj pripadnika bezbjednosnih snaga, kao i u pojedinim mjestima na zapadu države, gdje je bilo najviše protesta prošle godine.

Amini je preminula pod nerazjašnjenim okolnostima u policijskom pritvoru u Teheranu nakon što ju je uhapsila policija za moral zbog navodnog nepravilnog nošenja hidžaba.

Bonus video: