BLOG Ukrajinske snage objavile da su oslobodile novo selo kod Bahmuta

Rat u Ukrajini – 571. dan

24375 pregleda 17 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.09.2023. 21:48h
Završeno
21:51h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage oborila dva ukrajinska drona nad Krimom, a da je treća bespilotna letjelica oborena nad Belgorodskom oblašću, prenio je Rojters.

Iz ministarstva tvrde da su dronovi nad Krimom oboreni oko 20.30 po moskovskom vremenu, dok je, kako su naveli, letjelica iznad Belgorodske oblasti oborena oko deset minuta kasnije.

21:07h

Kanada će doprinijeti sa 23 miliona eura partnerstvu predvođenom Britanijom koje za cilj ima kupovinu PVO opreme za Ukrajinu, kako bi joj pomogla da se odbrani od ruskih raketnih i bespilotnih napada, izjavio je ministar odbrane Kanade Bil Bler.

Bler je saopštio da je taj iznos dio vojne pomoći za Kijev u ukupnoj vrijednosti od oko 469 miliona eura koju je kanadski premijer Džastin Trudo najavio u junu, prenosi Rojters.

Partnerstvo pomoći, koje uključuje i SAD, Holandiju i Dansku, nastoji da kupi na stotine raketa za sisteme PVO kratkog isrednjeg dometa. Kanada je od početak rata u Ukrajini donirala više osam milijardi kanadskih dolara pomoći, uključujući oko 1.8 milijardi kanadskih dolara vojne pomoći.

21:06h

Ruska vojska pogodila je fabriku oklopnih tenkova u Harkovu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"U raketnom udaru na području grada Harkova pogođeni su proizvodni objekti Harkovskog kombinata oklopnih vozila, gdje se vrši popravka i restauracija oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u izvještaju, kako je prenio Rojters.

20:58h

Čini se da su ukrajinske snage zauzele ključno selo Kliščijivka u sklopu svoje akcije oslobađanja grada Bahmuta u danu obilježenom pojačanim napadima dronovima i raketama s obje strane.

Fotografija koju je 17. septembra na Telegramu objavio šef kancelarije ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak, kako tvrdi, prikazuje ukrajinske vojnike koji drže zastavu u uglavnom uništenom selu, koje se nalazi u blizini već zauzete Andrijivka, samo nekoliko kilometara od Bahmuta, piše Radio Slobodna Evropa.

"Ukrajina uvijek vraća svoje", napisao je Jermak uz fotografiju.

Ukrajinski mediji izvijestili su da vojnici stoje ispred poznate crkve u Kliščijivki, koja je prije rata imala nešto više od 500 stanovnika.

General Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, kasnije je potvrdio da su ukrajinske snage ponovno zauzele selo, rekavši da je "očišćeno od Rusa i oslobođeno".

(Radio Slobodna Evropa)

12:41h

Ove nedjelje ukrajinske snage izvele su napade na poluostrvo Krim, pogađajući ruske ratne brodove i raketne sisteme.

10:38h

"Kada se ovaj rat završi, biće nam potrebne bezbjednosne garancije za Ukrajinu. U suprotnom, istorija bi mogla da se ponovi", upozorio je generalni sekretar NATO-a.

09:32h

Rusija je jutros pokrenula kombinovani napad dronovima i raketama na Ukrajinu, ciljajući uglavnom južne djelove Odeske oblasti i pogodivši tamošnji poljoprivredni objekat, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusija je lansirala šest bespilotnih letjelica iranske proizvodnje "Šahed" i 10 krstarećih raketa, a ukrajinske snage su uništile šest dronova i šest projektila prije nego što su pogodile cilj, saopštilo je vazduhoplovstvo.

"U odbijanju vazdušnog napada učestvovali su avioni, protivvazdušne raketne jedinice, pokretne vatrene grupe i druga sredstva napada", saopštilo je ukrajinsko Vazduhoplovstvo.

Guverner Odese Oleh Kiper naveo je na Telegramu da su oštećeni silos za žito i poljoprivredna polja u Berezivskom okrugu u istočnom dijelu regiona.

Agencija Rojters nije mogla nezavisno da provjeri navode, a nije bilo ni zvničnih izjava iz Rusije.

Cijela teritorija Ukrajine je nekoliko sati bila pod uzbunom od vazdušnih napada.

08:33h

Dron koji je lansirala Ukrajina oboren je rano jutros u okrugu Ramenski u Moskovskoj oblasti, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

On je prenosi agencija Rojters rekao i da preliminarne informacije ukazuju da nema žrtava ili štete.

08:32h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihovi sistemi protivvazdušne odbrane uništili četiri bespilotne letjelice koje je lansirala Ukrajina kod severozapadne i istočne obale poluostrva Krim, prenosi agencija Rojters.

08:30h

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su dvije bespilotne letjelice koja je lansirala Ukrajina kod zapadne obale Krima rao jutros, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ministarstvo nije saopštilo da li je bilo štete ili žrtava.

Agencija Rojters nije mogla nezavisno da provjeri navode.

Rusija je anektirala poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. godine.

08:28h

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su rano jutros ukrajinski dron iznad Istre u Moskovskoj oblasti, rekao je gradonačelnik Moskve.

"Prema preliminarnim informacijama, na mjestu gdje su ruševine nije bilo štete ili žrtava“, naveo je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Bonus video: