BLOG U ruskim napadima širom Ukrajine stradale četiri osobe, smijenjena zamjenica ministra odbrane

Rat u Ukrajini - 572. dan

28795 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Ukrajinska vojska u Donjecku, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u Donjecku, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2023. 21:48h
Završeno
18:41h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina ne može Vladmira Putina, predsjednika Rusije "ostaviti na miru" i pozvao svijet da se suprotstavi ruskom predsjedniku kako bi izbjegli treći svjetski rat, prenosi radio Slobodna Evropa.

16:20h

Guverner dela ukrajinske Donjecke oblasti koji je pod kontrolom Rusije, Denis Pušilin, potvrdio je u eksploziji u sjedištu lokalne vlade, ali je rekao da niko nije ubijen ili ranjen, prenosi Rojters.

Donjeck
foto: Reuters

Ruska državna novinska agencija RIA je ranije u ponedjeljak objavila da se čula serija eksplozija u sjedištu lokalnih vlasti koje je postavila Rusiju u gradu Donjecku, na istoku Ukrajine.

Gradonačelnik grada kojeg je postavila Rusija rekao je u izjavi za Telegram da je centar Donjecka bio pod vatrom.

16:16h

Rusija je izvela nove vazdušne napade i granatiranje Ukrajine tokom noći i rano u ponedjeljak, ubivši najmanje četiri osobe, saopštili su ukrajinski zvaničnici, prenosi Rojters.

U noćnom napadu na južni region Herson ubijeni su muškarac star 72 godine i jedna starija žena, a ranjeno je troje, rekao je regionalni guverner Oleksandr Prokudin.

Generalno tužilaštvo je saopštilo da je muškarac koji je vozio bicikl poginuo u ruskom granatiranju u blizini istočnog grada Torecka, a da je jedna žena ubijena u vazdušnom napadu oko podna na grad Avdijevku na istoku zemlje.

Guverner Odeske oblasti Oleh Kiper rekao je da je okrug Izmail, gdje se nalaze luke na Dunavu koje se koriste za izvoz žitarica, meta napada dronom, ali nije prijavio nikakvu štetu na luci ili infrastrukturi žitarica.

Rusija je nastavila svoju kampanju vazdušnih udara i granatiranja širom Ukrajine dok je Kijev pokrenuo kontraofanzivu da pokuša da potisne moskovske snage nakon njihove invazije koja je počela prije skoro 19 mjeseci.

U posljednjim ruskim napadima tokom noći, ukrajinske vazduhoplovne snage su saopštile da je oboreno 18 od 24 ruska drona i da je uništeno 17 krstarećih raketa iznad oblasti Dnjepropetrovsk, Poltava i Hmeljnicki.

Moskva kaže da Ukrajina sve više napada mete unutar Rusije.

U posljednjem takvom udaru, ruske snage su u nedjelju oborile dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad jugozapadnog Krima i trećinu iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Rojters nije mogao odmah da provjeri izvještaje.

Rusija nije komentarisala najnovije napade i konstantno govori da namjerno ne gađa civile.

13:44h

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar smijenjena je sa dužnosti, zajedno sa još pet zvaničnika, saopštila je ukrajinska vlada.

Malijar je od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine često bila zadužena za objavljivanje informacija o stanju na frontu.

Vlada nije obrazložila odluku o smjenama, koje su uslijedile za imenovanjem Rustema Umerova za novog ministra odbrane, prenosi Rojters.

13:42h

Dvije osobe su poginule u Hersonu tokom noćašnjih napada ruskih snaga na Ukrajinu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Lokalni zvaničnik Oleksandar Prokudin rekao je da su u ruskom napadu u tom regionu poginuli muškarac (72) i jedna starija žena, kao i da su još tri osobe ranjene, ali nije iznio detalje, prenosi Rojters.

Naveo je i da su u jutrošnjem napadu dronom na grad Berislav povrijeđene četiri osobe.

"Okupatori su namjerno eksplozivima napali mjesto puno ljudi, blizu lokalne autobuske stanice", kazao je on.

Na meti napada našao se i okrug Izmail, gdje se nalaze luke na Dunavu koje se koriste za izvoz žitarica. Uništeno je 11 dronova u tom regionu i pogođen je jedan rekreativni objekat u gradu Vulkovu.

10:06h

Evropska komisija pozvala je Poljsku, Mađarsku i Slovačku da budu konstruktivne nakon što su najavile da će jednostrano produžiti embargo na uvoz žitarica iz Ukrajine uprkos odluci Unije da tu zabranu ukine.

"Svjesni smo najava nekih država članica u vezi sa unilateralnim mjerama. Ono što je trenutno važno jeste da sve zemlje rade u duhu kompromisa i da se konstruktivno angažuju", rekla je portparolka Komisije, kako prenosi Rojters.

Poljska, Slovačka i Mađarska najavile su u petak da će zadržati svoja ograničenja na uvoz ukrajinskog žita uprkos odluci Evropske komisije.

09:54h

Ukrajina je saopštila da je oslobodila sedam kvadratnih kilometara teritorije koju je ruska vojska okupirala na istoku i jugu zemlje.

Kako navodi agencija Frans pres, to su mala napredovanja koja će, kako se Kijev nada, prije ii kasnije prerasti u prodor, posle više od tri mjeseca kontraofanzive.

Zamjenica ministra odbrane Gana Malijar je rekla da su ukrajinske snage prošle nedelje povratile dva kvadratna kilometara u zoni oko Bahmuta, odnosno sela Andrijevka i Kiščivka.

Na jugu je ukrajinska vojska povratila 5,2 kvadratna kilometara.

Ukupno od početka konraofazive Kijev kaže da je oslobodio 51 kvadratni kilometar kod Bahmuta i 261,7 kvadratnih kilometara na južnom djelu fronta.

(BETA)

09:40h

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je oborila 18 bespilotnih letjelica i 17 raketa koje je Rusija lansirala u najnovijim noćašnjim napadima na ukrajinsku teritoriju.

"Osamnaest dronova je oboreno", od ukupno 24 poslatih u pravcu oblasti Mikolajev i Odesa na jugu, saopštila je ukrajinska vojska preko Telegrama.

Isti izvor je dodao da je takođe uništeno 17 krstarećih raketa.

Odvojeno su ruske vlasti saopštile jutros da su tokom noći oborile nekoliko ukrajinskih dronova na pripojenom crnomorskom poluostrvu Krim, u moskovskoj oblasti, kao i u Belgorodu i Voronježu, blizu granice sa Ukrajinom.

(BETA)

07:54h

Rat u Ukrajini i dolazak njenog predsjednika u Njujork zauzimaju centralno mjesto u Ujedinjenim nacijama, ali zemlje u razvoju će se boriti za centar pažnje, kao i za bržu akciju protiv siromaštva i nejednakosti na prvom sastanku svjetskih lidera otkako je pandemija kovida-19 poremetila putovanja prije tri godine.

Izmjena: 07:55h
07:40h

Rusija i Ukrajina sučeliće se danas pred Međunarodnim sudom pravde u predmetu koji se zasniva na tvrdnjama Moskve da je invazija na Ukrajinu pokrenuta da bi spriječila genocid.

Ukrajina je slučaj iznijela pred najvišem sudu Ujedinjenih nacija samo nekoliko dana nakon početka ruske invazije 24. februara prošle godine.

Kijev tvrdi da Rusija krši međunarodno pravo pravdajući invaziju tvrdnjom da je tako spriječen genocid na istoku Ukrajine, podsjeća Rojters.

Ruski zvaničnici i dalje optužuju Ukrajinu da je počinila genocid.

Rusija želi da slučaj bude odbačen i protivi se nadležnosti Međunarodnog suda pravde.

Saslušanja, koja će trajati do 27. septembra, neće se baviti samim slučajem, već će biti fokusirana na pravne argumente o nadležnosti.

Moskva navodi da Ukrajina koristi ovaj slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o cjelokupnoj zakonitosti vojne akcije.

(BETA)

07:16h

Rat u Ukrajini – 572. dan.

Ruske vlasti saopštile su jutros da su tokom noći oborile nekoliko ukrajinskih dronova na okupiranom crnomorskom poluostrvu Krim, u moskovskoj oblasti, kao i u Belgorodu i Voronježu, blizu granice sa Ukrajinom.

"Dronovi su presretnuti nad zapadnim, jugozapadnim, sjeverozapadnim i istočnim oblastima poluostrva Krim, rejonima Istre (zapad) i Domodedovo (jug), moskovske oblasti, regionima Belgorod i Voronjež (jugozapad)", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Tri drona su uništena u nedjelju uveče iznad jugozapadnog Krima i još jedna u Belgorodskoj oblasti, navodi ministarstvo.

Posljednjih mjeseci je povećan napad bespilotnih letjelica na rusku teritoriju i Krim koji je Rusija pripojila 2014. godine.

(BETA)

Bonus video: