BLOG Rusija napala Kupijansk, najmanje troje poginulih

Rat u Ukrajini – 573. dan

26571 pregleda 9 komentar(a)
Gađano skladište u Lavovu, Foto: Reuters
Gađano skladište u Lavovu, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2023. 21:33h
Završeno
21:26h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se u utorak obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) po prvi put od ruske invazije, počeo je govor na temu nuklearnog rata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

13:09h

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih trupa početa u junu "napreduje redovno", ocijenio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin na početku sastanka saveznika Ukrajine u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj.

Ostin je takođe najavio da će "uskoro ući u Ukrajinu" američki tenkovi "abrams" obećani početkom ove godine.

Ti tenkovi će koristiti municijom kalibra 120 milimetara sa osiromašenim uranijom koju će dati SAD, prema najavi iz Vašingtona u septembru. Ta municija može da probije oklopna vozila, ali je kontroverzna zbog zagađenja i uticaja na vojnike i stanovništvo.

Međunarodni sastanak ministara odbrane država Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u američkoj bazi Ramštajn na jugu Njemačke okuplja oko pedeset zemalja s ciljem koordinisanja vojne pomoć protiv ruske invazije.

To je prvi sastanak na kojem je novi ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, imenovan početkom mjeseca.

"Rusteme, žurim da blisko sarađujem s tobom i tvojim timom i znam da je to mišljenje svih ovdje", rekao je Ostin otvarajući skup.

On je prije sastanka izjavio da je to prilika da se od ministra Umerova čuje koja je njegova vizija i njegov prioritet.

Od početka ruske invazije Ukrajine u februaru 2022. godine zapadne zemlje su isporučile razne vrste oružja Ukrajini.

(BETA)

13:02h

Najmanje tri osobe su poginule u ruskom napadu na grad Kupijansk na sjeveroistoku Ukrajine, saopštio je regionalni zvaničnik.

"Danas je neprijatelj napao grad Kupijansk vazdušnom bombom", rekao je guverner oblasti Harkov Oleh Sinehubov u aplikaciji Telegram, prenosi Rojters.

10:36h

Rusija je rano jutros dronovima napala tri industrijska skladišta u Lavovu, na zapadu Ukrajine, izazvavši veliki požar i ubivši najmanje jednu osobu, saopštili su lokalni zvaničnici.

Guverner Lavova Maksim Kozicki rekao je da su vatrogasci na terenu i da je 26-godišnji muškarac prebačen u bolnicu, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Andrij Sadovij je rekao da je ispod ruševina pronađeno tijelo muškarca koji je radio u jednom od skladišta.

Službe hitne pomoći saopštile su da se vatra proširila na površinu od 9.450 kvadratnih metara nakon napada oko pet sati ujutro.

„Želim da istaknem da su ovo obična industrijska skladišta. Tu nije bilo skladišteno ništa vojno“, rekao je Kozicki na Telegramu.

10:02h

U Londonu održan sajam naoružanja u trenutku kada je zbog rata u Ukrajini i tenzija oko Tajvana i Sjeverne Koreje ukupna globalna potrošnja na odbranu dostigla rekordnih 2 240 milijardi dolara.

10:02h

Genadij Lahuta, bivši šef oblasti Herson, pronađen je mrtav u Kijevu. Imao je 49 godina. Policija sumnja ili na ubistvo ili samoubistvo.

09:03h

Postoje snažni dokazi da je raketni udar na Kostjantinovku, u istočnoj Ukrajini, kada je poginulo 15 civila, bio greška ukrajinske protivvazdušne odbrane, a ne ruski napad, tvrdi Njujork tajms.

08:00h

Teretni brod koji je prevozio žito napustio je ukrajinsku crnomorsku luku Černomorsk po prvi put od kolapsa ugovora o žitu, rekao je izvor iz industrije, prenosi Rojters, u testu sposobnosti Ukrajine da deblokira svoje morske luke za izvoz žitarica.

Ukrajina je prošlog mjeseca najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zarobljene u njenim lukama od početka rata u februaru 2022. i da bi zaobišla de fakto blokadu nakon što je Rusija odustala od sporazuma da Kijevu dozvoli izvoz žitarica.

08:00h

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je sinoć, nešto prije ponoći, tri bespilotne letjelice iznad Belgorodske oblasti na jugu Rusije, saopštio je regionalni načelnik Vjačeslav Gladkov, prenosi Rojters.

Kako je naveo na svom Telegram kanalu, prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava ni povrijeđenih, prenose RIA Novosti.

07:56h

Rat u Ukrajini – 573. dan.

Najmanje jedna osoba je ranjena rano jutros u ruskim napadima bespilotnim letjelicama na grad Lavov, na zapadu Ukrajine.

Nalet dronova se dogodio u više navrata od 1.30 sati noćas, kao i eksplozije i prolazak teških vozila gradskim ulicama tokom policijskog časa.

Vlasti su saopštile da je eksplozija izazvala požar u jednom skladištu u gradu.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je upozorilo na napad, kao i da protivvazdušna odbrana djeluje u području grada.

Rusija često koristi bespilotne letjelice tipa Šahed iranske proizvodnje za napade na ukrajinske gradove.

(BETA)

Bonus video: