Premijer Poljske zbog krize na Lampeduzi najavljuje rezoluciju vlade o migraciji

Pored izbora u Poljskoj zakazan je referendum na kome vlasti očekuju da Poljaci odbiju da se uključe u "solidarne relokacije" ili novčanu pomoć pogođenim zemljama

2217 pregleda 1 komentar(a)
Moravjecki, Foto: REUTERS
Moravjecki, Foto: REUTERS

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je danas da će vlada usvojiti posebnu rezoluciju o nelegalnoj migraciji u kojoj namjerava da unaprijed odbije plan od 10 tačaka koji priprema Evropska komisija, koji je najavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posle posjete ostrvu Lampeduza u Sredozemnom moru.

"Poljska vlada mora to da uradi zato što je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posle posjete Lampeduze najavila novi fatalni plan za Evropu. Evropskim birokratama ništa ne znači bezbjednost stanovnika našeg kontinenta pa ni bezbjednost poljskih porodica, žena i djece", kazao je premijer u video klipu na društvenim mrežama i u medijima.

Na snimku koji je jedan u nizu u kampanji pred redovne parlamentarne izbore 15. oktobra, Moravjecki šeta na centralnom trgu u gradu Tarnobžeg, razgovara sa mještanima a gledaocima snimka poručuje da treba zaštiti Poljsku od lidera opozicije, bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska.

"Svuda su samo nasmijani ljudi. Šetaju se, kupuju, susreću. Pitao sam da li kod njih ima četvrti sa imigrantima. Naravno da nema, nema ih u Varšavi, Sopotu, Katovicama ni u Vroclavu. Nigdje u Poljskoj nema kvartova jeze jer bez obzira na to šta priča Donald Tusk vlada stranke Pravo i pravda efikasno brani naše granice pred migrantima", priča na snimku Moravjecki.

Jedna od glavnih tema na kojoj Jaroslav Kačinjski i njegova stranka Pravo i Pravda pokušava da osvoji i treći četvorogodišnji mandat da vodi Poljsku jeste upravo migracija gdje Poljska oštro odbija bilo kakvu pomisao na mehanizam obavezne solidarnosti sa Italijom, Grčkom i drugim članicama Evropske unije pogođenim migracijom, iako takvu solidarnost, novčanu, od ostalih traži zbog ukrajinskih izbjeglica koje je primila.

Uz izbore je zakazan i referendum na kome vlasti očekuju da Poljaci odbiju da se uključe u "solidarne relokacije" ili novčanu pomoć pogođenim zemljama.

Istovremeno poljska opozicija upozorava da vlada koja brani Poljsku od 1.900 migranata koje bi solidarno prihvatila dijeli šakom i kapom vize za radnike iz muslimanskih zemalja a krajem prošle sedmice posle objava u medijima izbila je afera na Ministarstvu spoljnih poslova jer se pokazalo da je grupa predvođena zamjenikom ministra, Pjotrom Vavžikom za novac stvorila kanal za prebacivanje imigranata iz Azije i Afrike preko Evrope u SAD.

Policija je optužila sedam lica za korupciju u sistemu izdavanja viza, nacionalnih poljskih i šengenskih koje izdaje Poljska, a trojica su u pritvoru Vavžik je smijenjen i pošto je doživio nervni slom smješten je u bolnicu.

Vavžik je konzulima slao spiskove sa imenima ko treba da dobije vizu a poljski dnevnici Gazeta viborča i Žečpospolita opisali su i korupciju kod posrednika, agencija koje su inače imale ugovore sa poljskim MSP-om, da za mjesto u redu za vizu naplaćuju i nekoliko stotina dolara a obični građani nisu mogli da dođu na red da predaju zahtjev, jer su sva mjesta rezervisale agencije.

Opozicija je upozorila da je jedna od tih posredničkih agencija registrovana u Moskvi a da Poljska koja se ponosi time što je digla ogradu protiv migranata na granici sa Bjelorusijom i Rusijom s druge strane pravi kanal koji migranti koji plate bez problema dobijaju šengenske vize i preko istog tog Minska idu dalje u Evropsku uniju.

Jaroslav Kačinjski označio je to za afericu ali šef diplomatije Zbignjev Rau naredio je kontrole u svim sekcijama ministarstva koje se bave vizama i u ambasadama u zemljama gdje je takva koruptivna praksa bila najprisutnija.

Bonus video: