Spremni da pomažu Ukrajini, ali ne na svoju štetu

Poljska je protestovala zbog komentara Zelenskog na Generalnoj skupštini UN

16640 pregleda 4 komentar(a)
Poljski premijer Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters
Poljski premijer Mateuš Moravjecki, Foto: Reuters

Poljska je danas pozvala ukrajinskog ambasadora zbog komentara predsjednika Volodimira Zelenskog o zabrani uvoza žitarica koji su naljutili vladu u Varšavi, koja pooštrava stav uoči izbora u oktobru.

Poljska je jedan od najsnažnijih saveznika Ukrajine otkad je Rusija pokrenula invaziju, ali su dvije države zapale u sukob oko uvoza poljoprivrednih proizvoda otkad je Poljska, zajedno sa Mađarskom i Slovačkom, produžila zabranu uvoza žita od svog susjeda.

Zelenski je u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da Kijev radi na tome da se očuvaju kopneni putevi za izvoz žita ali je dodao da „političko pozorište” oko uvoza žitarica samo pomaže Moskvi.

„Zamjenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski prenio je snažan protest poljske strane protiv izjava koje je juče iznio predsjednik V. Zelenski na Generalnoj skupštini UN navodeći da neke zemlje EU glume solidarnost indirektno podržavajući Rusiju”, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova Poljske.

Navodi se i da je Jablonski rekao ambasadoru Vasilu Zvariču „da vršenje pritiska na Poljsku u multilateralnim forumima ili slanje pritužbi međunarodnim sudovima nisu odgovarajuće metode rješavanja sporova između naših zemalja”, prenosi Rojters.

Zelenski prilikom obraćanja GS UN
Zelenski prilikom obraćanja GS UNfoto: Reuters

Poljska, Slovačka i Mađarska su u petak objavile ograničenja na uvoz ukrajinskog žita nakon što je Evropska komisija odlučila da ne produži zabranu uvoza u pet članica EU koje se graniče sa Ukrajinom, među kojima su i Rumunija i Bugarska.

Zabrana je uvedena da bi se poljoprivrednici u tim zemljama zaštitili od naglog porasta uvoza žitarica i hrane iz Ukrajine, nakon što je ruska invazija u velikoj mjeri blokirala ukrajinske rute preko crnomorskih luka.

Rumunija će tokom narednih 30 dana raditi sa Ukrajinom na planu kontrole izvoza žita koji će pomoći da se zaštite rumunski poljoprivrednici, rekao je danas rumunski ministar poljoprivrede Florin Barbu, prenio je Rojters.

Portparol Svjetske trgovinske organizacije potvrdio je u utorak da je Ukrajina napravila prvi korak u trgovinskom sporu podnošenjem žalbe tom tijelu.

On nije imenovao države iako su kijevske vlasti prethodno saopštile da su meta žalbe Poljska, Slovačka i Mađarska.

Ukrajina je u utorak saopštila da će uvesti uzvratne zabrane uvoza određene robe iz Poljske i Mađarske ako ne ukinu svoje jednostrane zabrane.

„Upozoravam ukrajinske vlasti, jer ako eskaliraju sukob na ovaj način, dodaćemo još proizvoda zabrani uvoza na teritoriju Republike Poljske“, odgovorio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Moravjecki je rekao da je Varšava spremna da pomogne Kijevu, ali „ne po cijenu destabilizovanja poljskoj tržišta“.

Zabrana uvedena zbog zaštite domaćeg tržišta
Zabrana uvedena zbog zaštite domaćeg tržištafoto: Reuters

Ukrajinski trgovinski predstavnik Taras Kačka rekao je danas da vjeruje da je moguć kompromis u trgovinskom sporu sa susjedima i da očekuje da se situacija „izbalansira“ do petka.

On je ranije danas rekao da ne misli da će Ukrajina uvesti embargo na poljske jabuke i povrće.

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus izjavio je za državnu agenciju PAP da Kačkine komentare tumači kao način „smirivanje atmosfere koju je stvarao posljednjih dana“.

Duda: Ukrajina je davljenik

Ukrajinski ministar spoljnih poslova pozvao je danas Poljsku da „ostavi po strani emocije“ u trgovinskom sporu.

„Ukrajinska strana je ponudila Poljskoj konstruktivan put za rješavanje problema sa žitom“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

On je rekao da je ukrajinski ambasador podvukao „natačnost“ poređenja u vezi sa Ukrajinom koje je napravio poljski predsjednik Andžej Duda prilikom posjete Njujorku.

Duda je u utorak rekao novinarima da bi Ukrajina trebalo da ima na umu da dobija pomoć od Poljske i uporedio tu državu sa „davljenikom“.

„Uporedio bih je sa nečim poput davljenika... Davljenik je izuzetno opasan jer može da vas povuče u dubinu... Može jednostavno da udavi spasioca“, rekao je Duda.

Bonus video: