U recesiji sedam država Evropske unije

Među država koje imaju formalnu recesiju su i najveća evropska ekonomija Njemačka, kao i Finska, Irska, Češka, Poljska, Mađarska i Estonija

21970 pregleda 47 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Sedam država Evropske unije ušlo je u recesiju, jer prema podacima Eurostata, koje je danas prenio Monstat, imaju dva uzastopna kvartala sa padom ekonomije.

U drugom kvartalu ove godine (april, maj jun) 12 od 27 članica EU je zabilježilo pad ekonomskih aktivnosti (BDP-a), a od njih sedam je imalo pad i u prvom kvartalu. Među država koje imaju formalnu recesiju su i najveća evropska ekonomija Njemačka, kao i Finska, Irska, Češka, Poljska, Mađarska i Estonija.

Osim ovih sedam država pad ekonomije u drugom kvartalu imale su Holandija, Letonija, Austrija, Švedska i Luksemburg.

Ukupan rast ekonomije na nivou svih članica EU u drugom kvartalu iznosio je nula odsto, dok je u prvom kvartalu postojao rast od 1,1 odsto, što je značajno usporavanje evropske ekonomije.

Zbog straha od moguće recesije, Evropska centralna banke (ECB) je prošle sedmice saopštila da više neće povećavati referentnu kamatnu stopu, odnosno da je njeno povećanje za septembar posljednje. ECB sada više brine opasnost da cijela EU zona uđe u recesiju, nego da inflacija, zbog koje su i povećavali kamatne stope, nastavi rast.

Najavljeno je razmatranje novih mjera koje bi trebalo da podstaknu rast EU ekonomije, a da ne utiču na nastavak rasta inflacije.

U drugom kvartalu najveći rast ekonomije od članica EU, kandidata za članstvo i ostalim država na evropskom kontinentu, imala je Crna Gora i to za 6,9 odsto. Nakon nje slijedi Island sa 4,5 odsto, Malta sa 3,9 odsto, Turska sa 3,8 odsto, Grčka sa 2,9 odsto,...

Od zemalja u regionu, nakon Crne Gore, najveći rast imala je Hrvatska od 2,7 odsto, Srbija sa 1,7 odsto i Slovenija sa 1,4 odsto. Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova nema u ovoj statistici Eurostata.

Bonus video: