Poljska će prestati da isporučuje ​​oružje Ukrajini

Taj potez dolazi kako tenzije između dvije nacije rastu

5375 pregleda 8 komentar(a)
Premijer Poljske, Mateuš Moravijecki, Foto: Reuters
Premijer Poljske, Mateuš Moravijecki, Foto: Reuters

Jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine, Poljska, najavila je da više neće isporučivati oružje toj zemlji jer eskalira diplomatski spor oko žita, piše BBC.

Premijer nacije rekao je da će se umjesto toga fokusirati na naoružavanje modernijim oružjem.

Taj potez dolazi kako tenzije između dvije nacije rastu.

Poljska je u utorak pozvala ukrajinskog ambasadora zbog komentara predsjednika Volodimira Zelenskog u UN-u.

On je rekao da su neke nacije glumile solidarnost sa Ukrajinom, što je Varšava osudila kao "neopravdano u odnosu na Poljsku, koja podržava Ukrajinu od prvih dana rata".

Poljski premijer Mateuš Moravijecki najavio je odluku da Ukrajini više ne isporučuje oružje u televizijskom obraćanju u srijedu dan nakon eskaliranja tenzija između dvije zemlje oko uvoza žitarica.

"Mi više ne vršimo transfer oružja Ukrajini, jer sada naoružavamo Poljsku modernijim oružjem", rekao je Moravijecki.

"Svaka zemlja ima svoje interese. Pomoć koju smo slali Ukrajini, prije svega vojnu, to je jednostavno bila pomoć nastala na osnovu računice naše bezbjednosti. Želimo da Ukrajina opstane. Da nije bilo pomoći od Poljske i drugih zemalja vjerovatno bi podlegla ruskom napadu još prije godinu dana", kazao je sinoć predsednik Poljske Andžej Duda u intervjuu poljskoj državnoj televiziji TVP.

Spor oko žita počeo je nakon što je ruska invazija na Ukrajinu u potpunosti zatvorila glavne crnomorske brodske puteve i primorala Ukrajinu da pronađe alternativne kopnene rute.

To je zauzvrat dovelo do toga da su velike količine žitarica završile u srednjoj Evropi.

Shodno tome, Evropska unija je privremeno zabranila uvoz žitarica u pet zemalja, Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Slovačku, kako bi zaštitila lokalne farmere, koji su strahovali da ukrajinsko žito snižava cijene na lokalnom nivou.

Zabrana je istekla 15. septembra i EU je odlučila da je ne obnovi, ali su Mađarska, Slovačka i Poljska odlučile da nastave s primjenom.

Evropska komisija je više puta istakla da nije na pojedinačnim članicama EU da kreiraju trgovinsku politiku za blok.

Ranije ove sedmice, Ukrajina je podnijela tužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv tih zemalja zbog zabrana, za koje je rekla da predstavljaju kršenje međunarodnih obaveza.

Ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko rekla je da je za nas "ključno važno dokazati da pojedine zemlje članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe".

Ali Poljska je rekla da će zadržati zabranu, a "pritužba pred WTO nas ne impresionira".

"Ne smijemo da podlegnemo ucjenama Ukrajine jer je naša obaveza, obaveza poljskih vlasti da stoje na straži poljskih zemljoradnika, da stojimo na straži interesa Poljske", kazao je sinoć Duda.

Moravijecki je rekao da će povećati broj zabranjenih proizvoda iz Kijeva ako Ukrajina eskalira spor oko žita. Poljsko ministarstvo vanjskih poslova je dodalo da "pritisak na Poljsku u multilateralnim forumima ili slanje pritužbi međunarodnim sudovima nisu prikladne metode za rješavanje razlika između naših zemalja".

Uprkos zabrani, tri zemlje su rekle da će i dalje dozvoliti transport žitarica preko njih na druga tržišta.

Kijev je pozvao Poljsku da "ostavi emocije po strani" nakon što je njihov ambasador pozvan i umjesto toga sugerisao da bi strane trebalo da usvoje konstruktivan pristup rješavanja spora.

Posljednja izjava koja je oduševila ruske zvaničnike i propagandiste bila je međutim izjava poljskog predsjednika Dude ove sedmice u Ujedinjenim nacijama da je Ukrajina kao davljenik koji može da povuče na dno i onoga ko pokušava da je spasi.

Francuska ministrica vanjskih poslova Katarina Kolona izjavila je u srijedu da je studija EU pokazala da ukrajinski uvoz žitarica neće oštetiti evropske farmere, te je tenzije opisala kao "za žaljenje".

Poljska je pružila veliku podršku Ukrajini dok se brani od Rusije, pozivajući Njemačku da toj zemlji obezbijedi borbene tenkove Leopard 2, obećavajući borbene avione zemlji i prihvativši više od 1,5 miliona izbjeglica iz Ukrajine.

Bonus video: