BLOG Kanada će vojno pomoći Ukrajinu sa oko 450 miliona eura u naredne tri godine

Rat u Ukrajini – 576. dan

23667 pregleda 8 komentar(a)
Trudo i Zelenski, u Otavi, Kanada, 22. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
Trudo i Zelenski, u Otavi, Kanada, 22. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2023. 21:38h
Završeno
21:09h

U ruskom raketnom udaru na civilnu infrastrukturu u Kremenčuku u centralnoj Poltavskoj oblasti Ukrajine poginula je jedna osoba, a povrijeđeno je 15, rekao je guverner Dmitro Lunjin danas na Telegramu, prenosi Rojters.

On je rekao da je među povrijeđenima jedno dijete. Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je jednu od lansiranih raketa, dodao je on.

20:48h

Kanada će dati dodatnih 650 miliona kanadskih dolara (oko 453 miliona eura) vojne pomoći Ukrajini u naredne tri godine, rekao je premijer Džastin Trudo danas kanadskom parlamentu tokom posjete ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Rojters.

19:24h

Predsjednik Sjedinjenih američkih država (SAD) Džo Bajden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Vašington Kijevu obezbijediti rakete dugog dometa ATACMS, izvijestio je u petak NBC Njuz, pozivajući se na tri američka zvaničnika i jednog zvaničnika Kongresa.

Kijev je više puta tražio od Bajdenove administracije za Armijske taktičke raketne sisteme (ATACMS) da pomogne u napadu i ometanju linija snabdijevanja, vazdušnih baza i željezničkih mreža na ruskoj okupiranoj teritoriji, prenosi Rojters.

Ali Bijela kuća nije objelodanila nikakvu odluku o ATACMS-u kada je Zelenski posjetio Vašington u četvrtak radi razgovora sa Bajdenom, čak i kada je najavio novi paket vojne pomoći Kijevu od 325 miliona dolara (305 miliona eura).

Bijela kuća i Pentagon odbili su da komentarišu izvještaj En-Bi-Sija. Pentagon je takođe odbio da kaže da li su Zelenskom data bilo kakva obećanja o ATACMS-u tokom njegovih sastanaka u četvrtak u Pentagonu, rekavši: „Što se tiče ATACMS-a, nemamo šta da objavimo.

Rojters je ranije izvijestio da Bajdenova administracija razmatra isporuku ATACM-a u Ukrajinu koji može da leti do 190 milja (306 km).

ATACMS su dizajnirani za „duboki napad neprijateljskih snaga drugog ešalona“, američkih snaga. Vojni sajt kaže da bi se mogao koristiti za napad na komandne i kontrolne centre, protivvazdušnu odbranu i logističke lokacije daleko iza linije fronta.

Podrška njegovom ratu za odbijanje ruskih osvajača biće održana uprkos protivljenju nekih republikanskih zakonodavaca slanju još milijardi pomoći.

Zelenski je u četvrtak zahvalio Bajdenu na najnovijem paketu oružja, uključujući protivvazdušnu odbranu, rekavši da „ima upravo ono što je sada potrebno našim vojnicima“.

17:24h

Najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio je sjedište ruske crnomorske mornarice u krimskoj luci Sevastopolj, kazao je lokalni guverner Mihail Razvožajev.

On je na Telegramu naveo da je projektil izazvao požar.

Razvožajev je rekao da je moguć još jedan ukrajinski napad i pozvao mještane da izbjegavaju centar grada gdje se nalazi zgrada, prenosi Al Džazira Balkans.

Prema njegovim riječima, vatrogasci su na mjestu događaja i gase požar.

(MINA)

14:09h

U ruskom napadu na grad Kurahovo, zapadno od Donjecka, povrijeđeno je 13 osoba, kazao je gradonačelnik Roman Padun.

On je ukrajinskim medijima rekao da su bila dva udara na grad, što je izazvalo požar, prenosi Rojters.

Padun nije iznio detalje o tome koje je oružje korišćeno u napadu.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se nekoliko zgrada u plamenu.

Britanska agencija navela je da nije mogla nezavisno provjeriti izvještaje.

(MINA)

10:43h

Rusija i Belorusija počele su petodnevne zajedničke vojne vježbe, saopštilo je bjelorusko Ministarstvo odbrane.

Kako prenosi Rojters, vježbe se izvode na teritoriji Bjelorusije.

10:39h

Agencija Rojters prenijela je da su ruske protivvazdušne jedinice uništile ukrajinsku raketu i dvije bespilotne letjelice.

Raketa i dron uništeni su u blizini aneksiranog poluostrva Krim, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

08:51h

Najmanje jedna osoba je poginula u ruskom granatiranju grada Hersona na jugu Ukrajine, rekao je regionalni guverner.

Guverner Oleksandr Prokudin napisao je na Telegram da je jedan 25-godišnji muškarac poginuo, te da je još jedna osoba ranjena kada su stambene četvrti u gradu, blizu linije fronta, bile pod vatrom, piše Rojters.

Granatiranje je izazvalo požare u kućama i garažama, rekao je on.

Kijev je protjerao ruske snage iz dijela Hersonske oblasti prošlog novembra nakon nekoliko mjeseci okupacije, ali ruske trupe su nastavile da granatiraju glavni grad regiona i oblasti oko njega preko Dnjepra.

08:49h

Rat u Ukrajini ušao je u 576. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: