Najmoćnije žene Norveške snose posljedice postupaka njihovih muževa

Aktuelna šefica norveške diplomatije i bivša premijerka na meti kritika zbog finansijskih aktivnosti njihovih supruga koje su bile u konfliktu interesa sa njihovim funkcijama

9487 pregleda 2 komentar(a)
Erna Solberg, Foto: Reuters
Erna Solberg, Foto: Reuters

Političke karijere dvije najuticajnije žene u Norveškoj su ugrožene nakon što je otkriveno da su njihovi muževi trgovali akcijama iza njihovih leđa.

Aniken Hujtfelt, aktuelna šefica diplomatije iz redova Laburističke partije lijevog centra, i bivša konzervativna premijerka tokom osam godina, Erna Solberg, moraju da objašnjavaju zašto su donosile odluke koje su potencijalno omogućile bogaćenje njihovih muževa, prenosi agencija Asošiejtid pres.

Slučevi dvije žene na suprotnim stranama političkog spektra su odvojeni ali je njihova odbrana manje-više ista. One tvrde da nijesu znale šta smjeraju njihovi muževi. Politički protivnici traže da obje budu smijenjene.

Aniken Hujtfelt
Aniken Hujtfeltfoto: REUTERS

Rasmus Hanson, poslanik Zelene partije kazao je one kaljaju reputaciju norveške politike i poziva ih da podnesu ostavke. „Idite sada. Milim vas“, napisao je on na Fejsbuku, dodajući da ukoliko odbiju njihove partije treba da ih smijene.

Trenutno je slučaj protiv 62-godišnje Solbergove ozbiljniji. Tokom njena dva mandata na čelu vlade od 2013. do 2021, njen suprug Sindre Fines je obavio više od 3.600 transakcija sa akcijama, od kojih su mnoge bile u konfliktu interesa sa funkcijom njegove žene.

„Jasno mi je da imam odgovornost i objasnila sam zašto: mislila sam da ispunjavam svoje obaveze. Nijesam imala razloga da vjerujem da me Sindre obmanjuje“, kazala je Solbergova ove nedjelje u intervjuima za norveške medije. Ona je kazala da njen suprug „ne smije da se bavi trgovinom akcija ako ponovo postane premijerka“.

U saopštenju objavljenom preko njegovog advokata, Fines je priznao da je lagao supruzi o trgovini akcijama, ali da nikada nije djelovao na osnovu insajderskih informacija, što predstavlja krivično djelo.

Čak i u Norveškoj, gdje se smatra da je ženama lakši put do najviših nivoa politike nego u drugim zemljama, atipična slika Solbergove koja je previše zauzeta vođenjem zemlje da bi brinula o tome šta njen suprug radi kod kuće često je predmet ismijavanja.

„To se ne bi dogodilo da je situacija obratna. Ove muškarce ismijavaju zato što su muškarci sa uticajnim ženama“, kazao je Berit Alborg, politički urednik lista „Vart land“. „Mi volimo da mislimo da u Norveškoj imamo visoki stepen polne jednakosti. Ali, ovo je jedna vrsta seksizma“, kazao je on za AP.

Trgovina akcijama Finesa je obznanjena nakon što je 53-godišnja Hujtfeltova, ministarka spoljnih poslova, priznala da je njen suprug Ola Flem trgovao akcijama kompanija na koje su mogle uticati njene odluke.

Nakon što ju je kritikovao pravni odsjek unutar njenog ministarstva jer nije pratila „finansijske aktivnosti svog supruga“, Hujtfeltova je priznala u saopštenju da je „trebalo da pita supruga koje akcije posjeduje“.

Šefica diplomatije je kazala da su njene odluke validne pošto nije znala za konflikt interesa. Norveški premijer Jonas Gar Stere, koji dolazi iz iste partije kao i Hutfeltova, ju je podržao.

Solbergova, koja je na čelu konzervativne partije od maja 2014. želi da bude kandidatkinja partije na izborima 2025. Ona je u četvrtak kazala da je voljna da nastavi da obavlja dužnost šefice stranke, ali da će o tome odlučiti partija.

Bonus video: