Najmlađoj britanskoj teroristkinji doživotni zatvor

Ona je počela sa planiranjem napada u Britaniji nakon što je spriječena u naporima da se pridruži jednom borcu Islamske države u Siriji
1 komentar(a)
Safa Bular, Safaa Boular, Foto: Reuters
Safa Bular, Safaa Boular, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2018. 04:34h

Najmlađa pripadnica britanske terorističke ćelije koju čine isključivo žene, osuđena je u petak na doživotni zatvor s minimalno odsluženih 13 godina za planiranje napada u Londonu sa svojom sestrom i majkom.

Safa Bular (18) počela je sa planiranjem napada u Britaniji nakon što je spriječena u naporima da se pridruži jednom borcu Islamske države u Siriji, rekla je policija.

"Sve tri žene bile su pune mržnje i otrovne ideologije i odlučne da izvedu teroristički napad", rekao je zamjenik pomoćnika načelnika policije Din Hejdon, visoki nacionalni protivteroristički koordinator u policiji.

"Da su uspjele, to bi dovelo do pogibije ljudi ili ozbiljnog ranjavanja", rekao je u saopštenju.

Policajci na tajnom zadatku snimili su telefonske razgovore između tri žene u kojima su govorile o napadu kao "čajanki" i slijedili su majku i sestru dok su se vozile po centralnom Londonu u aprilu 2017, za što policija vjeruje da je bila misija izviđanja vjerovatnih meta.

Sljedeći je dan par otišao u samoposlugu u jugozapadnom Londonu, gdje su kupile pakovanje od tri kuhinjska noža, piše Hina.

Prije dva mjeseca sestra Rizlen Bular (22) dobila je kaznu doživotnog zatvora uz minimalni odsluženi rok od 16 godina, dok je majka Mina Dih (44) dobila produženu kaznu od 11 godina i devet mjeseci.