Šef poljske diplomatije optužio Šolca za pokušaj miješanja u izbore

"Apelujem na njemačkog kancelara da poštuje suverenitet Poljske i da se uzdrži od izjava koje štete našim međusobnim odnosima", rekao je ministar Zbignjev Rau

4975 pregleda 31 reakcija 3 komentar(a)
Zbignjev Rau, Foto: Shutterstock
Zbignjev Rau, Foto: Shutterstock

Šef poljske diplomatije Zbignjev Rau optužio je njemačkog kancelara Olafa Šolca za pokušaj miješanja u parlamentarne izbore u Poljskoj, koji će se održati sljedećeg mjeseca.

Optužba je uslijedila nakon što je Šolc izrazio zabrinutost jer Varšava, navodno, toleriše ilegalnu šemu izdavanja viza migrantima koji dolaze iz zemalja van Evropske unije.

"Najnovija izjava njemačkog kancelara Olafa Šolca narušava principe suverene ravnopravnosti država, što je temelj dobrosusjedskih odnosa i prijateljske saradnje sa Poljskom, kako je to izjavila Vlada SR Njemačke u Ugovoru sa Poljskom iz 1991. godine. Očigledno je da se nadležnost njemačkog kancelara ne tiče postupaka koji su u toku u Poljskoj. Izjave u vezi sa tim ukazuju na pokušaj miješanja u unutrašnje stvari poljske države i u tekuću izbornu kampanju u Poljskoj. U ime dobrih bilateralnih odnosa, apelujem na njemačkog kancelara da poštuje suverenitet Poljske i da se uzdrži od izjava koje štete našim međusobnim odnosima", napisao je Rau na mreži Iks.

Šolc je ranije zahtijevao "objašnjenje" Varšave u vezi sa navodima da je Vlada Poljske tolerisala ilegalnu viznu šemu u koju su bili umiješani migranti iz zemalja van EU. On je govorio u prilog sprovođenju dodatnih mjera na granici sa Poljskom, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke pozvalo je poljskog ambasadora u Berlinu na razgovor u vezi sa tim pitanjem.

Bonus video: