SAD nude Poljskoj zajam od dvije milijarde dolara da modernizuje ukrajinsku vojsku

Poljska je zemlja kroz koju prolazi većina oružja zapadnih zemalja na putu za Ukrajinu, pogođenu ruskom invazijom

11212 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je danas da je ponudila zajam od dvije milijarde dolara Poljskoj da pomogne modernizaciju vojske svog saveznika, susjeda Ukrajine.

Poljska je zemlja kroz koju prolazi većina oružja zapadnih zemalja na putu za Ukrajinu, pogođenu ruskom invazijom.

Stejt department je u saopštenju naveo da je Poljska "trdi" saveznik SAD čija je "bezbjednost od vitalnog značaja za kolektivnu odbranu" istočnog krila NATO-a, i da je takvo finansiranje rezervisano za najvažnije bezbjednosne partnere Vašingtona.

Američka vlada takođe daje Varšavi do 60 miliona dolara za troškove zajma kroz sistem tzv "Inostranog vojnog finansiranja" (FMF) koji bi podržao "hitne nabavke odbrambenih artikala i usluga iz Sjedinjenih Država", saopštio je Stejt department.

Suma od šezdeset miliona dolara je subvencija zajma namjenjena tome da Varšava obezbijedi sebi povoljne uslove za zajam.

Poljska čvrsto podržava Ukrajinu u odbijanju ruske invazije i dala joj je veliki broj tenkova, borbenih aviona i druge opreme.

Odnedavno su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog trgovinskog spora u vezi sa ulaskom ukrajinskog žita na poljsko tržište.

Prisustvo tog žita obara cijenu hrane poljskih farmera, pa je premijer Poljske Mateuš Moravjecki rekao je da njegova zemlja više neće slati oružje Ukrajini.

Komentar Moravjeckog je stvorio određenu zabunu. Analitičari su primjetili da je Poljska već dala Ukrajini većinu onoga što je morala da joj pruži, a izjava je data uoči poljskih parlamentarnih izbora, pa nema neku veću vrijednost. Međutim, izazvala je zabrinutost da bi podrška Zapada Ukrajini mogla da slabi.

Američki zvaničnici nastoje da smire prepirku Varšave i Kijeva, hvaleći ulogu Poljske u pomoći Ukrajini i ističući da je u poljskom strateškom interesu da Ukrajina pobijedi Rusiju.

Bonus video: