Ukrajinski kapetan osuđen na pet i po godina zatvora zbog nesreće na Dunavu u kojoj je poginulo 27 ljudi

Ukrajinac, koji je u pritvoru od 2019. godine, rekao je sudu da mu je „duboko žao” zbog tragedije

5795 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa suđenja u Budimpešti, Foto: Reuters
Detalj sa suđenja u Budimpešti, Foto: Reuters

Ukrajinski kapetan kruzera osuđen je danas u Mađarskoj na pet i po godina zatvora zbog svoje uloge u nesreći 2019. u kojoj je brod kojim je on upravljao udario i potopio manji brod na Dunavu, pri čemu je poginulo 25 južnokorejskih turista i dva člana posade, prenosi Rojters.

U najvećoj nesreći na Dunavu u posljednjih pola vijeka, manji turistički brod pod nazivom "Sirena", sa 35 ljudi na njemu, potonuo je nakon što ga je kruzer udario ispod mosta u Budimpešti tokom jake kiše.

Dvadeset pet ubijenih su bili Južnokorejci. Kapetan "Sirene" i član posade takođe su poginuli, a jedan Korejac se i dalje vodi kao nestao.

"Optuženi C. Jurij oglašen je krivim za....nepažnju koja predstavlja prijetnju u vodnom saobraćaju...i sud ga osuđuje na pet i po godina zatvora“, rekla je sudija Leona Nemet, donoseći presudu na koju se može podnijeti žalba.

Ukrajinac, koji je u pritvoru od 2019. godine, rekao je sudu da mu je „duboko žao” zbog tragedije.

"Ni na minut ne mogu da pobjegnem od sjećanja na ovu strašnu tragediju, ne mogu da spavam i mislim da je to ono sa čime moram da živim do kraja života“, rekao je na sudu Ukrajinac.

Kapetana je sud oslobodio optužbi da nije pružio pomoć. Samo sedam korejskih putnika preživjelo je nesreću.

Bonus video: