Deripaska: Rusija prebrodila sankcije Zapada, Putin pripremio ekonomiju za dugi rat u Ukrajini

"Iznenadio sam se da će privatni biznis biti tako fleksibilan. Bio sam manje-više siguran da će do 30 odsto ekonomije propasti, ali je bilo mnogo manje", rekao je Deripaska, 55-godišnji tajkun, za FT

24461 pregleda 35 reakcija 18 komentar(a)
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Oleg Deripaska, Foto: Reuters

Oligarh Oleg Deripaska rekao je da je Rusija prebrodila sankcije Zapada uvedene zbog invazije na Ukrajinu i upozorio da su nade Zapada da će iskoristiti takav instrument iz 19. vijeka za okončanje rata ili za pokretanje promjene režima osuđene na propast.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin pripremio je rusku ekonomiju vrijednu 2,1 bilion dolara za dugi rat u Ukrajini i više puta je isticao da rat neće osakatiti rusku ekonomiju, za koju se predviđa da će ove godine imati rast od 2,8 odsto, a sljedeće 2,3 odsto, navodi Rojters.

Pokazalo se da su zapadne nade za podsticanje brze ruske ekonomske krize pogrešne: drugi najveći svjetski izvoznik nafte nema problema da proda svoju naftu na globalnim tržištima dok trgovina cvjeta sa Kinom - i sa nekim drugim zemljama.

"Iznenadio sam se da će privatni biznis biti tako fleksibilan. Bio sam manje-više siguran da će do 30 odsto ekonomije propasti, ali je bilo mnogo manje", rekao je Deripaska, 55-godišnji tajkun, za FT.

Deripaska je rekao da je ogromno rusko bogatstvo prirodnih resursa učinilo previše privlačnom za mnoge - uključujući Kinu i druge zemlje - da bi ih ikada napustili, i da su nade Zapada da će iskoristiti sankcije za smjenu ruskih lidera osuđene na propast.

Od invazije na Ukrajinu 24. februara, Britanija je sankcionisala samog Deripasku zbog njegovih navodnih veza sa Putinom. On je pokrenuo pravni spor protiv sankcija.

„Vjerujući da će sankcije zaustaviti ratili stvoriti promjenu režima ili nas nekako približiti kraju sukoba ... Ne. Moramo da imamo drugo rješenje“, rekao je on, a prenosi FT.

Deripaska, koji je studirao fiziku na Moskovskom univerzitetu, razgranao je trgovinu metalima dok se Sovjetski Savez raspadao, zarađujući bogatstvo kupovinom udjela u fabrikama aluminijuma.

Osnovao je RUSAL RUAL.MM, koji je ujedinio dragulje sovjetske industrije aluminijuma u ​​jedan holding, 2000. godine. Ruska verzija Forbsa ove godine ga je rangirala kao 54. najbogatijeg čovjeka Rusije sa vrijednošću od 2,5 milijardi dolara.

Deripaska i dalje posjeduje dio Rusala preko svog udjela u matičnoj En+ grupi ENPLI.RTS.

Rekao je da sumnja da će sankcije, koje je postavio kao oruđe 19. vijeka, djelovati kao čudesno oružje u globalnom svijetu.

„Uvijek sam sumnjao u to Vundervafe [čudesno oružje], kako su Njemci govorili, o sankcijama — naoružavanju finansijskog sistema kao svojevrsnom alatu za pregovore“, rekao je Deripaska.

„Da, postoje ratna potrošnja i sve ove vrste subvencija i vladine podrške, ali ipak je to iznenađujuće nisko usporavanje. Privatna ekonomija je našla svoj način da funkcioniše i to uspješno.“

Sjedinjene Države su 2018. uvele sankcije Deripaski i drugim uticajnim Rusima jer su rekle da profitiraju od ruske države koja se bavi „zlonamjernim aktivnostima“ širom svijeta.

Sankcije, pokušaj da se kazni Moskva zbog navodnog miješanja u izbore u SAD 2016, bile su „neosnovane, smiješne i apsurdne“, rekao je tada Deripaska.

Bonus video: