BLOG Stoltenberg sa Zelenskim u Kijevu: Ukrajinska kontraofanziva postepeno dobija na snazi

Rat u Ukrajini 582. dan

14012 pregleda 15 komentar(a)
Stoltenberg i Zelenski u Kijevu, 28. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
Stoltenberg i Zelenski u Kijevu, 28. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2023. 21:46h
Završeno
19:23h

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu posjetio je Kijev i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao o mogućnosti zajedničke proizvodnje naoružanja, saopšteno je iz kabineta Zelenskog.

"Sa vašim ministrima sam vrlo konkretno razgovarao o tome kako vam francuska industrija može pomoći. Mi ćemo, naravno, nastaviti ovaj posao", rekao je Lekornu u video-snimku koji je na svom nalogu na Telegramu objavio Zelenski.

Lekornu i Zelenski razgovarali su i o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane uoči zime, pošto Kijev strahuje da će Rusija ove zime sprovesti kampanju vazdušnih udara na kritične energetske infrastrukturne objekte, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je zahvalan francuskom kolegi Emanuelu Makronu na vojnoj pomoći.

Posebno je istakao nabavku protivvazdušnih raketnih sistema, samohodnih artiljerijskih jedinica "cezar" i krstarećih raketa "skalp".

19:23h

Bjelorusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je poljski helikopter narušio njen vazdušni prostor.

"Helikopter je u 16.20 narušio državnu granicu i otišao do 300 metara u dubinu", navodi Ministarstvo odbrane Bjelorusije.

Poljska je, u međuvremenu, odbacila tvrdnje Bjelorusije, ističući da nijedan njen avion nije narušio vazdušni prostor, prenosi Rojters.

19:23h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su izbori održani ranije ovog mjeseca u djelovima Ukrajine pod kontrolom Moskve označili korak ka njihovoj punoj integraciji u Rusiju.

"To je, naravno, značajan događaj, važan korak ka punom ulasku novih regiona u jedinstven pravni, državni prostor naše velike zemlje", rekao je Putin na sastanku sa novoizabranim načelnicima, a prenosi Rojters.

Izbore u regionima Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, koji su pod djelimičnom ruskom kontrolom, uspostavljenom nakon početka rata u Ukrajini, Kijev je proglasio nezakonitim.

13:55h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, tokom nenajavljene posjete Kijevu, rekao je u četvrtak da ukrajinske snage „postepeno dobijaju na snazi“ u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, Stoltenberg je takođe rekao da se ruske trupe bore za "imperijalne zablude" Moskve, prenosi Rojters.

Stoltenberg je najavio da NATO sada ima sveobuhvatne okvirne ugovore sa kompanijama za oružje u vrijednosti od 2,4 milijarde eura (2,53 milijarde dolara) za ključnu municiju, uključujući milijardu eura u čvrstim porudžbinama.

On je rekao da će takvi ugovori omogućiti članicama NATO-a da popune svoje iscrpljene zalihe, a istovremeno će nastaviti da obezbjeđuju Ukrajini municiju, ključni faktor u ratu.

Stoltenberg je takođe osudio ruske udare u blizini granice Ukrajine sa članicom NATO-a Rumunijom. On je rekao da nema dokaza da su takvi udari bili namjerni napad na Rumuniju, ali ih je označio kao "nepromišljene" i "destabilišuće".

13:51h

Rusija planira za skoro 70 odsto veća izdvajanja za vojsku u 2024. godini, navodi se u danas objavljenom dokumentu ministarstva finansija.

Prema dokumentu u koji je agencija Frans pres imala uvid, izdvajanja za odbranu će se povećati za 68 odsto u odnosu na prethodnu godinu i dostići 10.800 milijardi rubalja (106 milijardi eura).

Tako će budžet za odbranu predstavljati približno 30 odsto troškova na federalnom nivou u 2024. i šest odsto BDP-a, prvi put u modernoj istoriji Rusije. Veća izdvajanja za vojsku pokazatelj su riješenosti Moskve da nastavi vojnu intervenciju u Ukrajini.

11:53h

Rusko granatiranje oštetilo je termoelektranu na jugu Ukrajine u srijedu uveče, saopštio je u četvrtak ukrajinski nacionalni operater mreže.

Državni Ukrenergo nije iznio druge detalje o lokaciji elektrane niti o razmjerama štete, prenosi Rojters.

„Juče uveče je termoelektrana u južnom regionu oštećena kao rezultat masovnog neprijateljskog granatiranja“, saopštio je Ukrenergo.

11:51h

Rusija je izvela veliki talas vazdušnih udara na tri ukrajinska regiona rano u četvrtak, u kojima su ukrajinski zvaničnici rekli da su neki dronovi pogodili njihove mete, ali nisu rekli šta je oštećeno.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 34 od 44 dolazeće bespilotne letjelice „Šahed“, saopštile su vazduhoplovne snage. Udari su bili usmjereni na regione Nikolajeva i Odese na jugu i Kirovograd u centralnoj Ukrajini, saopštila je vojska, prenosi Rojters.

„Imali smo izuzetno tešku noć“, napisao je Andrij Rajkovič, guverner Kirovograda, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Neki od šaheda u regionu su uništeni. Međutim, bilo je i pogodaka."

On je rekao da nije bilo žrtava i štete na civilnoj infrastrukturi. U Nikolajevu nema izvještaja o značajnijoj šteti.

Guverner Odeske oblasti, Oleh Kiper, pohvalio je protivvazdušnu odbranu regiona nakon najnovijeg talasa ruskih napada od invazije Moskve prije više od 19 mjeseci.

"Bez pogodaka ili razaranja. Nije bilo žrtava. Bilo je samo nekoliko manjih požara na suvoj travi kao rezultat pada olupine oborenog Šaheda", rekao je on.

Četrdeset četiri je najveći broj bespilotnih letjelica koje je Rusija upotrijebila za jedan napad ovog mjeseca, pokazali su zvanični podaci.

„Za odbijanje napada angažovani su borbeni avioni, protivvazdušne raketne jedinice i pokretne vatrene grupe“, saopštila je vojska na Telegramu.

Rusija sprovodi redovne raketne i bespilotne napade dugog dometa na ciljeve u Ukrajini, pri čemu su nedavni napadi često ciljani na žitarice i lučke objekte, a zvaničnici upozoravaju da će Rusija napasti energetsku infrastrukturu tokom zimske hladnoće.

Kijev, koji je pokrenuo kontraofanzivu protiv ruskih okupacionih snaga, razgovara sa saveznicima kako da pojača svoju protivvazdušnu odbranu. Ti razgovori su uključivali razgovore u Kijevu između predsjednika Volodimira Zelenskog i novog britanskog ministra odbrane Granta Šapsa.

U ranijem saopštenju, guverner Nikolajevske oblasti rekao je da je ruska raketa pogodila neimenovani infrastrukturni objekat u srijedu kasno na periferiji grada, ali da je požar koji je tamo izbio odmah ugašen.

11:48h

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su tokom noći 34 od 44 bespilotne letjelice Šahed koje je lansirala Rusija, saopštile su u četvrtak ukrajinske vazduhoplovne snage, prenosi Rojters.

„Lovački avioni, protivvazdušne raketne jedinice i pokretne vatrene grupe angažovane su da odbiju napad“, saopštila je vojska na Telegramu.

Bonus video: