Fon der Lajen: Proširenje je u interesu Evropske unije

Ona je naglasila da je Hrvatska uspješna evropska priča i da se to sada treba "ponoviti s trenutnim kandidatkinjama", na osnovu njihovih zasluga u reformskom procesu

3254 pregleda 1 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocijenila je danas u Splitu, u Hrvatskoj, da je proširenje u interesu EU i da to treba objasniti evropskim građanima i državama članicama.

"Moramo da sarađujemo sa zemljama kandidatima, one moraju da zasluže članstvo, moraju da sprovedu strukturne reforme i usklade se s Evropskom unijom", rekla je Ursula fon der Lajen u Splitu gdje učestuje na studijskim danima Evropske narodne partije (EPP).

Ona je ocijenila veoma važnim da se evropskim građanima i državama članicama objasni da je proširenje u interesu EU, "posebno s obzirom na opasnije i nepredvidljivije geopolitičko okruženje", prenela je agencija Hina.

Ona je naglasila da je Hrvatska uspješna evropska priča i da se to sada treba "ponoviti s trenutnim kandidatkinjama", na osnovu njihovih zasluga u reformskom procesu.

Govoreći o politici migracija i azila, ona je rekla da "građani s pravom očekuju da je Evropa ta koja odlučuje ko dolazi i pod kojim uslovima, a ne krijumčari i trgovci ljudima".

I predsjednik EPP Manfred Veber istakao je prioritet migracija rekavši da treba imati i humanitarni pristip tako da se pomogne onima kojima je potrebno.

Bonus video: