Dječak uhapšen zbog sumnje da je namjerno posjekao čuveno drvo kraj Hadrijanovog zida

Hiljade posjetilaca svake godine šeta Hadrijanovim zidom, svjetskom baštinom pod zaštitom Uneskoa koji je čuvao sjeverozapadnu granicu Rimskog carstva a koji je podigao car Hadrijan

19542 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dječak star šesnaest godina uhapšen je na sjeveru Engleske u vezi sa, kako su vlasti opisale, "namjernim" obaranjem čuvenog drveta koje je skoro 200 godina stajalo kraj Hadrijanovog zida - rimske građevine iz 2. vijeka nove ere.

Hiljade posjetilaca svake godine šeta Hadrijanovim zidom, svjetskom baštinom pod zaštitom Uneskoa koji je čuvao sjeverozapadnu granicu Rimskog carstva a koji je podigao car Hadrijan.

Mnogi su umjeli da zastanu da bi se divili i fotografisali drvo u Sikamore Gapu. To je bila omiljena ikona pejzaža proslavljenog u filmu Kevina Kostnera "Robin Hud: Princ lopova" (1991).

Fotografije sa lica mjesta pokazuju da je drvo posječeno blizu osnove debla, a da ostatak leži oboren.

Policija Nortambrije saopštila je da je tinejdžer uhapšen zbog sumnje da je posjekao slavno drvo.

U policijskom je pritvoru i sarađuje u istrazi, saopštila je policija.

"Drvo je svjetski poznato obilježje, i ovaj vandalizam je izazvao razumljiv šok i bijes u lokalnoj zajednici i šire", navodi se u saopštenju policije.

"Ovo je nevjerovatno tužan dan", rekao je policijski nadzornik Kevin Varing i dodao: "Drvo je bilo kultno na sjeveroistoku (Engleske) i u njemu su uživali mnogi koji žive ili su posjetili ovaj region".

Uprava Nacionalnog parka Nortamberlend zatražila je od javnosti da ne posjećuje posječeno drvo, koje je proglašeno za englesko drvo godine 2016.

Bonus video: