Švajcarska ulaže više od 100 miliona eura u deminiranje u Ukrajini

Zbog svog neutralnog statusa, Švajcarska ne može pomoći u operacijama deminiranja u vojne svrhe

1540 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Švajcarske vlasti su danas saopštile da će izdvojiti 100 miliona franaka (oko 103 miliona eura), za uklanjanje mina u Ukrajini u periodu od 2024. do 2027. godine.

Pomoć će omogućiti obezbjeđivanje opreme i obuku ukrajinskih deminera u humanitarne svrhe, navodi se u saopštenju švajcarske savezne vlade.

Zbog svog neutralnog statusa, Švajcarska ne može pomoći u operacijama deminiranja u vojne svrhe.

"Ukrajina se danas smatra jednom od zemalja sa najviše mina i eksplozivnih naprava na svijetu", rekla je švajcarska ministarka odbrane Viola Amherd na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila plan finansiranja.

Upotreba mina, protivpješadijskih ili protivtenkovskih, veoma je rasprostranjena od kada je Rusija okupirala dio ukrajinske teritorije 2014. godine, a u velikoj mjeri je pojačana od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

"Trećina teritorije Ukrajine je kontaminirana minama i drugim eksplozivnim napravama", što je oko 174.000 kvadratnih kilometara, precizira se u saopštenju i dodaje da to predstavlja površinu veću od Engleske, Velsa i Sjeverne Irske.

Poljoprivrednici su posebno pogođeni i često su žrtve protivtenkovskih mina kada oru svoje njive.

Čišćenje ogromnih polja drugih usjeva je vitalni imperativ za Kijev, zbog značaja izvoza poljoprivrednih proizvoda za privredu zemlje.

Civili, posebno djeca, takođe su žrtve protivpješadijskih mina i drugih eksplozivnih mina, kao i neeksplodirane municije.

Švajcarska ima vrhunsku ekspertizu u protivminskom djelovanju, a Međunarodni centar za humanitarno razminiranje (GICHD) ima sjedište u Ženevi.

Taj centar već deset godina Ukrajini pruža obuku, stratešku podršku i tehničke savjete u cilju jačanja kapaciteta državnih institucija u toj oblasti.

Švajcarska fondacija za uklanjanje mina (FSD) je aktivna u Ukrajini, u ratom zahvaćenom Donbasu od 2014. Švajcarska takođe ima proizvođače mašina za uklanjanje mina.

Bonus video: