Šta će biti sa Džulijanom Asanžom: Ekvador i Velika Britanija razgovaraju

Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno smatra da bi "idealno" rješenje bilo da Asanž prihvati neku "kaznu" zbog kršenja britanskih propisa o uslovnom puštanju na slobodu i zatim da bude izručen nekoj zemlji gdje nije izložen opasnosti
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2018. 11:20h

Ekvador razgovara s Velikom Britanijom o sudbini osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji se sklonio u ambasadu te zemlje u Londonu 2012. godine i tu se i dalje nalazi, rekao je predsjednik Ekvadora Lenin Moreno.

"Pitanje Asanža se razmatra s britanskom vladom i znam da smo već uspospostavili kontakt s Asanžovim advokatima da nađemo izlaz", rekao je Moreno u razgovoru za španski dnevnik Pais objavljen danas.

Moreno je protekle nedjelje posjetio Španiju i Veliku Britaniju.

On je rekao da treba da se nađe izlaz za Asanža, izlaz koji bi štitio njegova prava, a prije svega njegovo pravo na život, a koji bi istovremeno dao Ekvadoru mogućnost da nema više "nešto što nesumnjivo predstavlja problem" za tu zemlju.

Moreno smatra da bi "idealno" rješenje bilo da Asanž prihvati neku "kaznu" zbog kršenja britanskih propisa o uslovnom puštanju na slobodu i zatim da bude izručen nekoj zemlji gdje nije izložen opasnosti.

Džulijan Asanž, 47-ogodišnji Australijanac, sklonio se u junu 2012. u ambasadu Ekvadora u Londonu da izbjegne izručenje Švedskoj gdje su ga sudovi tražili od 2010. godine zbog optužbi o navodnom silovanju i seksualnom napastvovanju, što je on negirao.

Postupak protiv njega u Švedskoj je prekinut u maju 2017. godine ali Britanci su sredinom februara ponovili da odbijaju da povuku nalog za njegovo hapšenje izdat zato što nije poštovao odredbe o uslovnom puštanju na slobodu 2012. godine.

Asanž strahuje da ukoliko izadje iz ambasade može da bude uhapšen i zatim izručen u SAD da mu se sudi za objavljivanje brojnih američkih vojnih tajni i diplomatskih dokumenata preko Vikiliksa 2010. godine.

Ekvador je u decembru dao osnivaču Vikiliksa ekvadorsko državljanstvo ali London odbija da prizna njegov diplomatski status koji bi mu omogućio da napusti ambasadu a da ga britanska policija ne uhapsi.

Posljednjih mjeseci odnosi su se pogoršali između Ekvadora i Džulijana Asanža. Oni su nezadovoljni zbog nekih Asanžovih stavova, posebno njegove podrške separatistima u Kataloniji. Ekvador je u martu ukinuo njegov sistem komunikacija sa spoljnim svijetom, a zatim u maju objavio da se ukidaju dodatne bezbjednosne mjere u ambasadi te zemlje u Londonu.

Predsjednik Lenin Moreno, koji je u maju 2017. naslijedio ljevičara Rafaela Koreu, ipak je u februaru ponovio obećanje da će nastaviti da štiti Asanža.

Bonus video: