Istorijska odluka: U Vatikanu žene prvi put glasaju na zasijedanju Biskupskog sinoda

Na tronedjeljnom sinodu, koji će se održati iza zatvorenih vrata, učestvovaće stotine delegata koji će se baviti nekim od gorućih pitanja sa kojima se crkva suočava – od uloge žena do svešteničkog celibata i blagoslova za gej parove

1835 pregleda 0 komentar(a)
Vatikan, Foto: Reuters
Vatikan, Foto: Reuters

Ženama će po prvi put biti dozvoljeno da glasaju na zasijedanju Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve koje počinje u Rimu.

Papa Franjo je u aprilu odobrio izmjene normi koje regulišu Biskupski sinod, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova, navodi RTS.

„Ovo je izuzetan iskorak za žene. Ne samo zbog događaja ovog oktobra u Rimu, već i zato što je crkva našla drugačiji način da bude crkva“, izjavila je direktorka Svjetske ženske opservatorije Marija Lia Zervino.

Na tronedjeljnom sinodu, koji će se održati iza zatvorenih vrata, učestvovaće stotine delegata koji će se baviti nekim od gorućih pitanja sa kojima se crkva suočava – od uloge žena do svešteničkog celibata i blagoslova za gej parove.

Zasijedanje će se završiti glasanjem o konkretnim predlozima koji će se zatim iznijeti papi na razmatranje.

Umjesto da se fokusira na jednu temu, kao što je uobičajeno, dnevni red ovog sinoda će se baviti širokim pitanjem kako Rimokatolička crkva može da bude inkluzivnija.

Iako su žene od vitalnog značaja za veći dio crkvenog rada, od podučavanja u katoličkim školama do kadrova u katoličkim bolnicama, crkva im i dalje brani da postanu sveštenici ili pristupe najvišim činovima.

Papa Franjo je preduzeo nove korake da riješi ovu neravnotežu, imenujući nekoliko žena na visoke položaje u Vatikanu.

Ipak, odluka da se ženama dozvoli da glasaju na sinodu izazvala je negodovanje konzervativnih struja Rimokatoličke crkve.

Bonus video: