Politiko: EU socijalisti pozvali na izbacivanje iz partije pobjednika izbora u Slovačkoj Roberta Fica

Sam Fico je u ponedjeljak na Fejsbuku rekao da je umjesto da mu Partija evropskih socijalista čestita na pobjedi, dobio „ucjenu“

7460 pregleda 15 komentar(a)
Fico, Foto: Shutterstock
Fico, Foto: Shutterstock

Evropski socijalisti (PES) su pod sve većim pritiskom da izbace Roberta Fica, koji je spreman da se vrati na vlast u Slovačkoj, nakon što je njegova stranka Smjer pobijedila na izborima prošlog vikenda igrajući na kartu protiv Ukrajine.

Fico, koji je na mjestu da formira koalicionu vladu, izbačen je iz vlade usred pobune protiv korupcije 2018. godine, ali je sada uspio da pobijedi predlažući da prekine vojnu podršku svojoj susjednoj Ukrajini i kritikujući sankcije EU Rusiji, aktiviranje zvona za uzbunu u Kijevu i Briselu, prenosi Politiko.

Lider Evropske narodne partije Manfred Veber na konferenciji za novinare u Evropskom parlamentu u utorak, uporedio je slovačkog političara sa mađarskim Viktorom Orbanom, koji je svoje poslanike izveo iz Veberove grupe desnog centra 2021. godine, dok je EPP razmišljala da ga izbaci.

„Kad god slušamo Fica, zvuči kao Orban“, rekao je Veber, misleći na stav Slovaka o Rusiji i „prema manjinama“ u njegovoj zemlji.

„Ono što ja pitam je proces razjašnjenja na strani socijalista, šta oni sada rade sa svojim članom porodice?", dodao je on.

Prije izbora, Stefan Lovfen, predsjednik PES-a, prijetio je Ficu isključenjem tokom intervjua švedskim medijima.

Sam Fico je u ponedjeljak na Fejsbuku rekao da je umjesto da mu Partija evropskih socijalista čestita na pobjedi, dobio „ucjenu“.

„To je zaista lijepo, demokratski. Ili ćemo reći šta SAD hoće, ili će nas protjerati. Predsjednik PES-a se skrupulozno pridržava filozofije da ko je za mir, ratnohuškač, a ko za rat i ubijanje je mirovni aktivista... Nije u redu ucjenjivati suverenog političara“, rekao je Fico u snimku.

Evropski poslanik iz redova socijalista Pedro Markes napravio je razliku između smjera Smjerove kampanje — koju je, na primjer, obilježila homofobična retorika — i politike koja bi se mogla donijeti ako formira vladu. „Ako se ovo nastavi, ako ovo pređe sa retorike na akciju u novoj vladi, proces sankcija bi mogao biti pokrenut, a proces protjerivanja bi mogao biti jedna od akcija“, rekao je portugalski poslanik.

„Ne potkopavamo važnost onoga što je rečeno tokom kampanje“, insistirao je Markes. „Zbog toga smo se o tome već pozabavili na partijskom nivou prije nekoliko mjeseci i sa Smjerom je bilo odgovarajućeg razgovora.

Preveo: Al.H.

Bonus video: