Budimpešta zbog banke OTP blokira vojnu pomoć Ukrajini

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ukrajinsku službu za borbu protiv korupcije da dođe u Budimpeštu "što je prije moguće" kako bi razgovarali o OTP banci

2423 pregleda 0 komentar(a)
Sijarto, Foto: Shutterstock
Sijarto, Foto: Shutterstock

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da njegova vlada želi garancije Kijeva da mađarska banka OTP, nedavno skinuta sa ukrajinske liste "sponzora ruskog rata", neće biti vraćena na tu listu.

Sijarto je rekao da odluka ukrajinske Nacionalne agencije za prevenciju korupcije u ponedeljak da ukloni OTP banku sa liste predstavlja "korak u dobrom pravcu", ali da su Mađarskoj potrebna dodatna uvjeravanja prije nego što promijeni svoj pristup Ukrajini.

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ukrajinsku službu za borbu protiv korupcije da dođe u Budimpeštu "što je prije moguće" kako bi razgovarali o OTP banci.

"Ako se tamo postigne ohrabrujući sporazum, onda ćemo, naravno, morati da razmotrimo koje korake to opravdava sa naše strane", rekao je Sijarto.

Ukrajina je OTP stavila na listu "sponzora ruskog rata" u maju kao odgovor na odluku te banke da nastavi da radi u Rusiji i tamo plaća porez.

Kao odgovor, Mađarska je od maja blokirala paket vojne pomoći EU Kijevu u vrijednosti od 500 miliona eura, obećavajući da neće povući svoj veto dok OTP ne bude uklonjena sa liste.

Prošle nedelje, ukrajinska agencija za borbu protiv korupcije privremeno je uklonila banku OTP s liste u nadi da će Budimpešta ukinuti svoj veto na finansiranje Ukrajine.

Međutim, mađarski zvaničnici su signalizirali da privremeno uklanjanje nije dovoljno, a agencija je u ponedeljak potpuno uklonila OTP s liste.

Bonus video: