Pobjeda Orbana nad Briselom?

Evropska komisija razmatra da dozvoli Mađarskoj pristup milijardama eura u zamjenu za podršku Budimpešte za povećanje budžeta EU i pomoći Ukrajini

20550 pregleda 24 reakcija 12 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Rojters
Viktor Orban, Foto: Rojters

Evropska unija razmatra otključavanje milijardi eura za Mađarsku, koje su bile zamrznute zbog bojazni oko vladavine prava u toj zemlji, dok pokušava da dobije odobrenje Budimpešte za pomoć Ukrajini uključujući i početak razgovora o članstvu, kazali su za Rojters visoki zvaničnici.

Mađarska njeguje bliže veze sa Rusijom od ostalih članica EU i smatra se ključnim potencijalnim protivnikom otvaranju pregovora o članstvu sa Kijevom što bi trebalo da bude odlučeno u decembru, a što zahtijeva i jednoglasnu podršku svih 27 članica bloka.

U pitanju su takođe i napori Evropske komisije da države članice više doprinose zajedničkim fondovima za finansiranje veće pomoći Ukrajini. Ta odluka se takođe očekuje krajem ove godine i za nju je takođe neophodna jednoglasna podrška.

Odmrzavanje sredstava, koja su zamrznuta od prošlog decembra, značilo bi pobjedu za mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je obećao da neće pristati na bilo kakvo povećanje budžeta EU dok Mađarskoj ne bude omogućen pristup sredstvima EU, ocijenio je “Fajnenšl tajms”.

Mađarskoj je hitno potreban novac, što je podsticaj za reforme. Komisiji je zauzvrat potrebno da Mađarska ukine veto na niz tema

Jedan visoki zvaničnik EU kazao je za Rojters da se očekuje da će blok, kako bi uticao na glasanje Mađarske, razmotriti status milijardi eura u fondovima EU koje su sada zamrznute zbog zabrinutosti da je Orban ograničio nezavisnost sudova.

“Ne mogu da zamislim da Mađarska pristane, a da prethodno ne bude riješeno pitanje blokiranih sredstava”, kazao je taj zvaničnik za britansku agenciju.

Drugi zvaničnik EU je potvrdio da postoji veza između oslobađanja fondova za Mađarsku i planova EU za koje je neophodna jednoglasna podrška, uključujući proširenje i pregovore o budžetu.

Treći zvaničnik EU je kazao da se razgovara o sumi od 13 milijardi eura, što je ranije objavio i “Fajnenšl tajms”.

U naporu da postigne dogovor sa Mađarskom, EU se nalazi u procjepu između dva svoja velika cilja - odbrane demokratskih standarda u državama članicama i podrške Ukrajini

Međutim, izvori su istakli da dogovor nije unaprijed zagarantovan i da mnogo toga zavisi i od Orbana, koji se suočava s ekonomskom stagnacijom i povećanim budžetskim deficitom u svojoj zemlji.

“Mađarskoj je hitno potreban novac, što je podsticaj za reforme. Komisiji je zauzvrat potrebno da Mađarska ukine veto na niz tema”, kazao je jedan diplomata EU.

“Ali, ne mislim da će Komisija djelovati bez ikakvog napretka u reformama od strane Budimpešte.”

Evropski zvaničnici su kazali za Rojters da su zakoni usvojeni u Mađarskoj ovog ljeta za povećanje nezavisnosti pravosuđa približili dogovor o odmrzavanju dijela od 22 milijarde eura pomoći za ekonomski razvoj.

Prošle nedjelje, Komisija je pisala Budimpešti tražeći više detalja o implementaciji.

Mađarski ministar za pitanja Evropske unije kazao je juče u Budimpešti da on očekuje da dogovor sa EU o odmrzavanju oko devet milijardi eura bude postignut “do kraja godine”.

Orban
foto: Reuters

U naporu da postigne dogovor sa Mađarskom, EU se nalazi u procjepu između dva svoja velika cilja - odbrane demokratskih standarda u državama članicama i podrške Ukrajini dok pokušava da odbije rusku invaziju i integriše se u zapad.

“Fajnenšl tajms” ocjenjuje da osjećaj hitnosti dodatno povećava odluka američkog Kongresa da iz vanrednog zakona o finansiranju vlade, donijetog kako bi se izbjegla blokada, izuzme pomoć Ukrajini vrijednu šest milijardi dolara.

EK je predložila povećanje od 66 milijardi eura u zajedničkom budžetu kako bi se pokrili povećani troškovi, a dio toga je namijenjen finansijskoj pomoći Kijevu u vrijednosti od 50 milijardi eura. Nekoliko evropskih prijestonica, uključujući i Berlin, se usprotivilo razmjerama predloženog povećanja.

Orban je kazao da treba odgovoriti na “veoma teška pitanja” prije nego što EU počne pregovore o članstvu s Ukrajinom, što je proces koji bi mogao potrajati godinama. U obraćanju mađarskom parlamentu prošle nedjelje, on je povukao paralelu između podrške Ukrajini i odmrzavanja sredstava EU.

“Brisel... očekuje od nas da pristanemo na amandman koji se odnosi na budžet EU i za koji je potrebna jednoglasna podrška”, kazao je. “Traže od nas da damo još više novca Ukrajini”.

“Brisel treba da nam da novac koji je namijenjen Mađarima a stanje javnih finansija će se odmah popraviti... Suma koju nam duguju bi - i uvjeren sam da hoće - olakašala balansiranje budžeta”, rekao je Orban.

Bonus video: