Slovačka obustavlja vojnu pomoć Ukrajini

Fico je obećao da će povući vojnu podršku Slovačke Ukrajini, a njegova pobjeda bi mogla dodatno opteretiti krhko jedinstvo u Evropskoj uniji i NATO-u

2048 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterostock
Ilustracija, Foto: Shutterostock

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova odbila je danas plan prelazne vlade da pošalje novu vojnu pomoć Ukrajini, rekavši da ta vlada nema ovlašćenja i da stranke koje se protive takvoj podršci pregovaraju o formiranju vlade posle prošlonedeljnih izbora.

Iz predsjedničkog kabineta je danas saopšteno da aktuelna vlada tehnokrata ima samo ograničena ovlašćenja, jer je izgubila neophodno povjerenje u parlamentu 15. juna, mjesec dana nakon što je Čaputova položila zakletvu.

Čaputova je u ponedeljak pozvala Roberta Fica, čija je stranka Smer-Slovačka socijaldemokratija (SMER-ŠD) osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali ne i većinu u parlamentu, da formira vladu.

Fico je obećao da će povući vojnu podršku Slovačke Ukrajini, a njegova pobjeda bi mogla dodatno opteretiti krhko jedinstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Saoštenje navodi da Čaputova, koja je od početka ruske invazije bila nepokolebljivi pristalica Ukrajine i dva puta posjetila Kijev, nije promijenila stav o neophodnosti vojne pomoći Ukrajini.

Ali navodi i da bi "odobravanje paketa vojne pomoći od strane vlade u odlasku stvorilo rizičan presedan za promjenu vlasti nakon bilo kakvih budućih izbora".

Bonus video: