Poljska nazvala diktatom reformu politike EU prema migrantima

Cilj te reforme s kojom još treba da se saglasi Evropski parlament, je priprema mjera za slučaj ogromnog priliva migranata u neku zemlju Unije, kao tokom izbjegličke krize 2015-2016

1963 pregleda 0 komentar(a)
Moravjecki, Foto: Rojters
Moravjecki, Foto: Rojters

Poljska vlada je danas, u predvečerje neformalnog samita Evropske unije i 10 dana pred parlamentarne izbore u Poljskoj, objavila da će se usprotiviti reformi politike EU prema migrantima, nazivajući je "diktatom Brisela i Berlina".

Ambasadori EU složili su se u srijedu o ključnom tekstu reforme politike EU prema migrantima, dva dana pred neformalni samita EU u Granadi, u Španiji.

Cilj te reforme s kojom još treba da se saglasi Evropski parlament, je priprema mjera za slučaj ogromnog priliva migranata u neku zemlju Unije, kao tokom izbjegličke krize 2015-2016.

Austrija, Slovačka i Češka su bile uzdržane, a Varšava i Budimpešta su bili protiv tog teksta.

"Zašto da se povinujemo diktatu Brisela i Berlina" - pitao je nacionalistički poljski premijer Mateuš Moravjecki više puta ponavljajući da će Pojska uložiti "čvrst veto" što je rekao u izjavi za televiziju zajedno sa predsjednikom Andžejom Dudom koji predstavllja istu političku liniju.

Međutim, ni Poljska ni Mađarska ne mogu da ulože "veto" na tu reformu jer se, po proceduri EU, ti tekstovi usvajaju kvalifikovanom većinom.

Kada tekst o migrantskoj reformi bude definitivno usvojen, pravila se posle razgovora sa Evropskim parlamentom nameću svim članicama, čak i onima koje su glasale protiv.

Ako ih ne primjenjuju, mogle bi biti na udaru procedure zbog kršenja propisa.

U završnici kampanje za izbore 15. oktobra dvojica poljskih zvaničnika su pozvala sunarodnike da učestvuju na referendumu koji se organizuje zajedno sa izborima između ostalog o pitanju migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Na referendumu Poljaci mogu da odgovore na pitanje da li su ili nisu "za prijem hiljada ilegalnih migranata sa Bliskog istoka i Afrike prema mehanizmu obavezne relokacije koju nameće evropska birokratija".

Kao kontroverzan, referendum bi mogao da ga bojkotuje dio stanovništva.

Bonus video: