BLOG Rusko ministarstvo tvrdi da su uništene rakete iznad Krima; Ruske snage izvele udar na Odesu

Rat u Ukrajini 591. dan

25443 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterostock
Ilustracija, Foto: Shutterostock
Ažurirano: 08.10.2023. 12:13h
Završeno
22:22h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su sistemi protivvazdušne odbrane zemlje "otkrili i uništili" dvije ukrajinske protivvazdušne rakete S-200, osujetivši napade Kijeva na poluostrvo Krim, prenosi agencija Rojters.

Rojters nije mogao da provjeri izvještaje ministarstva, koje nije reklo gdje su tačno rakete oborene iznad Krima, koji je Moskva pripojila 2014.

U 22.25 časova po moskovskom vremenu, ukrajinski javni emiter Suspilne citirao je jednog stanovnika koji je rekao da su odjeknule dvije eksplozije u oblasti Jevtaporije na zapadu Krima.

Ranije su drugi lokalni kanali prenijeli sliku dima iznad Džankoja na sjeveru i izvijestili o zvukovima eksplozija.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je dva skoro identična posta u Telegramu u kojima se navodi da je Kijev "pokušao teroristički napad" u 18 i 22 časa po moskovskom vremenu sa protivvazdušnom raketom S-200 koja je bila "pretvorena u napadnu verziju".

U svakom postu, dodaje se, "ruski sistemi protivvazdušne odbrane su odmah otkrili i uništili ukrajinsku raketu u vazduhu".

12:45h

Ruske snage izvele su preko noći udar supersoničnim protivbrodskim raketama tipa "Oniks" na južnu ukrajinsku oblast Odesa, oštetivši infrastrukturu luke, saopštile su ukrajinske vlasti.

Guverner Oleh Kiper rekao je da su četiri osobe ranjene u napadu koji je pogodio objekat za smještaj i za žito pored luke, prenijela je agencija Rojters.

Ukrajinska vojska saopštila je da je napad uključivao supersonične rakete Oniks ispaljene sa Krima, poluostrva koje je Rusija pripojila.

Pogođena je zgrada pansiona u rekreativnoj zoni i lučko skladište žita, saopštila je ukrajinska vojska.

Fragmenti rakete i eksplozivni talas izazvali su požar u garaži, oštećeno je i nekoliko stambenih zgrada.

(BETA)

10:14h

Guverner ruske Belgorodske oblasti rekao je da je jedan civil ubijen u selu Urazovo, u blizini ukrajinske granice, od posljedica ukrajinskog granatiranja.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su tri ukrajinske rakete iznad regiona, rekao je ranije, prenosi Rojters.

Napadi na regione Rusije u blizini Ukrajine postali su skoro svakodnevna pojava u poslednjih nekoliko mjeseci. Kijev obično ne preuzima odgovornost za napade na ciljeve unutar Rusije.

09:03h

Ruske snage izvele su preko noći raketni udar na južnu ukrajinsku oblast Odesa, oštetivši infrastrukturu luke, saopštile su ukrajinske vlasti.

Guverner Oleh Kiper rekao je da su četiri osobe ranjene u napadu koji je pogodio pansion i objekat za žito pored luke, prenosi Rojters.

On nije precizirao gdje je došlo do napada. Ukrajinska vojska saopštila je da je napad uključivao supersonične rakete Oniks ispaljene sa Krima.

Ruske snage su poslednjih nedjelja izvodile redovne raketne i bespilotne udare na lučku infrastrukturu, što otežava izvozu svojih proizvoda velikom proizvođaču žitarica u Ukrajini.

Moskva je sredinom jula odustala od sporazuma koji je omogućio crnomorske isporuke žitarica i pomogao u borbi protiv globalne krize hrane.

Izmjena: 09:11h
09:02h

Ruska protivvazdušna odbrana saopštila je danas da je oborila ukrajinsku bespilotnu letjelicu u blizini Moskve, prenijela je agencija TASS.

Napad je odbijen u Istarskom okrugu sjeverozapadno od glavnog grada Rusije, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin napisao je na Telegramu da preliminarni izvještaji pokazuju da nema žrtava ni štete, ali da su "hitne službe na licu mjesta".

(BETA)

09:02h

Rat u Ukrajini ušao je u 591. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: