Fico formirao koaliciju sa ljevicom i ultradesnicom

Trenutno nije poznato kada bi članovi nove vlade mogli da polože zakletvu pred predsjednicom države Zuzanom Čaputovom. Fico je izrazio nadu da će predstavljati Slovačku na sledećem samitu lidera zemalja članica Evropske unije, koji je zakazan za kraj oktobra

4103 pregleda 2 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters

Stranka bivšeg populističkog premijera Slovačke Roberta Fica, koji planira da obustavi slanje vojne podrške Ukrajini, danas je potpisala sporazum sa dvije stranke, ljevičarskom i krajnje desnom, o formiranju koalicione vlade.

Ficova lijeva stranka Smer, koja je na parlamentarnim izborima 30. septembra osvojila 42 mandata u parlamentu sa 150 mjesta, potpisala je koalicioni sporazum sa ljevičarskom strankom Glas, koja je zauzela treće mjesto sa 27 poslanika, i ultranacionalističkom, proruskom Slovačkom nacionalnom partijom, koja ima 10 članova parlamenta.

Lider stranke Glas Peter Pelegrini, nekadašnji Ficov zamjenik u partiji Smer, razišao se sa bivšim i po svemu sudeći budućim premijerom poslije poraza na prethodnim izborima, 2020. godine. Koalicija sa Pelegrinijem sada omogućava Ficu da dođe do većine.

Trenutno nije poznato kada bi članovi nove vlade mogli da polože zakletvu pred predsjednicom države Zuzanom Čaputovom. Fico je izrazio nadu da će predstavljati Slovačku na sledećem samitu lidera zemalja članica Evropske unije, koji je zakazan za kraj oktobra.

Prema koalicionom sporazumu, Smer će dobiti premijera i šest ministara, što će Ficu biti četvrti put da predvodi slovačku vladu.

Glas će imati predsjednika parlamenta i sedam ministara, a Slovačka nacionalna partija tri ministra.

Dogovor tri stranke znači da će u opoziciji završiti drugoplasirana Napredna Slovačka, nova liberalna, prozapadna partija koja ima 32 poslanika.

Fico je zasnovao kampanju Smera na proruskim i antiameričkim porukama. Obećao je da će obustaviti slanje vojne podrške Ukrajini, što bi moglo dodatno da naruši krhko jedinstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

On je govorio da želi da Slovačka ostane članica EU i NATO-a, ali uz "puno poštovanje" suvereniteta njegove zemlje.

"Zaštita suvereniteta i nacionalnih interesa Slovačke biće prioritet vlade", rekao je Fico.

On je takođe obećao da će zaštititi Slovačku od ilegalnih migranata, kojih je sve više u Evropi u posljednje vrijeme.

Protivnici Fica navode da bi njegov povratak na vlast mogao da promijeni kurs Slovačke, i strahuju da će slijediti put Mađarske pod premijerom Viktorom Orbanom i u manjoj mjeri Poljske, pod vlašću partije Pravo i pravda.

Bonus video: