SNP podržao plan Humze Jusafa o nezavisnosti Škotske

"Udružite se i radite kao što nikada ranije nismo radili da obezbijedimo bolju budućnost za našu zemlju“, poručio je lider SNP-a i premijer Škotske

10391 pregleda 9 komentar(a)
Jusaf (arhiva), Foto: Shutterstock
Jusaf (arhiva), Foto: Shutterstock

Delegati Škotske nacionalne partije (SNP) podržali su plan lidera te stranke i premijera Škotske Humze Jusafa da iskoristi rezultate narednih opštih izbora za podsticanje pregovora o nezavisnosti sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva.

Izmijenjena verzija strategije izglasana je velikom većinom na godišnjoj konferenciji stranke u Aberdinu, prenosi BBC. Zasnovana je na osvajanju većine škotskih mjesta, najmanje 29. To bi, prema predlozima, obezbijedilo mandat za početak pregovora o razdvajanju sa Vestminsterom.

Jusaf je prvobitno predložio strategiju zasnovanu na tome da SNP osvoji "najviše" mandata, što bi moglo biti mnogo manje od 29 ako bi mnoge druge stranke dobile mandate.

Otvarajući debatu o nezavisnosti, on je rekao da bi SNP trebalo da stavi ustav u "prednji dio i centar" svoje kampanje za opšte izbore. Obećao je da će u manifestu stranke stajati "na prvoj strani, prvi red: Glasajte za SNP da Škotska postane nezavisna zemlja".

On je poručio stranci da se ujedini iza svoje nove strategije nezavisnosti. "Udružite se i radite kao što nikada ranije nismo radili da obezbijedimo bolju budućnost za našu zemlju“, poručio je lider SNP-a.

Bonus video: