Dvojica Šveđana ubijena u Briselu, muškarac na arapskom rekao da je izvršio napad u ime Boga

Do pucnjave je došlo u vrijeme povećane budnosti povezane sa ratom između Izraela i Hamasa, koji je povećao tenzije u nekoliko evropskih zemalja

42716 pregleda 156 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2023. 22:30h

Dvojica švedskih državljana ubijena su večeras u Briselu iz vatrenog oružja, a osumnjičeni je u bjekstvu.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama napadač obučen u fluorescentni narandžasti prsluk više puta puca u nekoliko osoba.

On je nakon toga pobjegao.

Na snimku koji je nakon pucnjave objavljen na društvenim mrežama vidi se čovjek koji govori arapski i kaže da je izvršio napad u ime Boga.

"Moje je ime Abdesalem Al Guilani i ja sam Alahov borac. Iz Islamske sam države. Volimo one koji nas vole i mrzimo one koji nas mrze. Živimo za svoju religiju i umiremo za svoju religiju. Vaš se brat osvetio u ime muslimana. Ubio sam troje Šveđana... Troje Šveđana, da. One kojima sam učinio nešto nažao molim da mi oproste. Ja opraštam svima...", rekao je muškarac na snimku.

Federalno tužilaštvo je potvrdilo da je vidjelo snimak, ali da ne može da potvrdi da je on napadač.

Snimak i druge snimke napada provjerava policija, rečeno je BBC-ju.

Portparolka tužilaštva rekla je da je otvorena istraga, ali nije spekulisala o motivu napadača.

Belgijski krizni centar saopštio je da je podigao nivo uzbune na četiri, što je najviši nivo.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru rekao je da su švedski građani među žrtvama pucnjave u Briselu i da je borba protiv terorizma zajednička.

Utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo između Belgije i Švedske, koja je igrana u Briselu, prekinuta je na poluvremenu zbog ubistava.

Do pucnjave je došlo u vrijeme povećane budnosti povezane sa ratom između Izraela i Hamasa, koji je povećao tenzije u nekoliko evropskih zemalja.

Bonus video: