Surkov rekao da bi se Rusija i Zapad mogli zbližiti, policija provjerava da li je prekršio zakon

Ruska policija provjerava članak bivšeg glavnog ideologa predsjednika Vladimira Putina

24915 pregleda 4 komentar(a)
Surkov je dugo bio siva eminencija Kremlja, Foto: Rojters
Surkov je dugo bio siva eminencija Kremlja, Foto: Rojters

Ruska policija provjerava da li je bivši glavni strateg predsjednika Vladimira Putina prekršio zakon tako što je napisao članak u kome se sugeriše da bi Rusija i Zapad mogli da se zbliže jednog dana, poslije rata u Ukrajini.

Vladislav Surkov je bio glavni ideolog ruskog predsjednika i pomogao mu je da stvori strogo kontrolisani politički sistem. On je napustio Kremlj 2020. godine.

U članku objavljenom 27. septembra pod naslovom "Rađanje sjevera", Surkov je ocijenio da nijedna velika sila neće dobiti ono što je željela od rata u Ukrajini i da će se Rusija, SAD i Evropa zbližiti u budućnosti, prenio je Rojters.

"Postojaće veliki sjever - Rusija, SAD i Evropa koji će činiti zajednički socio-kulturni prostor", rekao je Surkov i dodao da termin "globalni jug" ukazuje da mora postojati i sjever.

Dvije ruske državne novinske agencije, TASS i RIA, objavile su da ruska policija ispituje članak nakon jedne žalbe. Kanal Baza Telegram prvi je izvijestio o žalbi.

Rojters navodi da je njegov članak u suprotnosti sa trenutnim stavom Kremlja da Zapad propada i da predstavlja arogantnu silu zla koja želi da razdvoji Rusiju kako bi se domogla njenih ogromnih prirodnih resursa.

Međutim, mnogi u široj ruskoj eliti su zabrinuti zbog okretanja Kremlja ka Kini i kažu da je Rusija kulturno i istorijski ukorijenjena u Evropi, uprkos trenutnoj konfrontaciji sa Zapadom oko Ukrajine, dodaje Rojters.

Surkov je u članku naveo da će se glavne svjetske civilizacije suočiti sa previranjima u narednim godinama i da je, iako rusko usklađivanje sa Zapadom možda djeluje malo vjerovatno, tako bilo i sa ujedinjenom Rusijom u 13. vijeku.

On je rekao da je šansa za zbližavanje propuštena kada je Zapad ismijao Putinov predlog iz 2000-ih da bi Rusija mogla da se pridruži NATO-u.

Sergej Markov, politikolog blizak Kremlju, smatra da je policijska istraga glup potez.

"Surkov je veoma talentovana i iskusna osoba. Guranje tako talentovanih bistrih ljudi kao što je Surkov u opoziciju je politička greška. Zaposlite Surkova", rekao je Markov.

Surkov je bio prvi zamjenik šefa administracije Kremlja od 1999. do 2011, zatim je radio u vladi i kasnije u Kremlju kao savjetnik predsjednika.

Bonus video: