Slanje raketa Kijevu je “greška”

Još veća greška je što se SAD sve više lično uvlače u rat u Ukrajini, rekao je Putin tokom posjete Kini

13570 pregleda 7 komentar(a)
Putin na konferenciji za novinare u Pekingu, Foto: Rojters
Putin na konferenciji za novinare u Pekingu, Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je juče da Sjedinjene Države ulaze dublje u ukrajinski sukob i prave grešku snabdijevajući Kijev raketama dugog dometa ATACMS.

On je na konferenciji za novinare tokom posjete Kini rekao da je predsjednika Sija Đinpinga “detaljno” upoznao sa situacijom u Ukrajini. Dodao je da “spoljni faktori” i “zajedničke prijetnje” služe samo za jačanje rusko-kineske saradnje, prenio je Rojters.

Šef Kremlja je rekao da odluka Vašingtona da isporuči taktički raketni sistem (ATACMS), čiju je upotrebu Kijev potvrdio u utorak, “samo produžava agoniju” za Ukrajinu.

“Prvo, ovo naravno nanosi štetu i stvara dodatnu prijetnju. Drugo, mi ćemo, naravno, moći da odbijemo ove napade. Rat je rat”, rekao je Putin.

“Ali što je najvažnije, suštinski joj nedostaje kapacitet da uopšte promijeni situaciju na liniji kontakta... Ovo je još jedna greška Sjedinjenih Država.”

Rojters podsjeća da je Ukrajina više puta tražila od Vašingtona ATACMS da joj pomogne da napadne i poremeti linije snabdijevanja, vazdušne baze i željezničke mreže na teritoriji koju je okupirala Rusija.

“Greška većih razmjera, još nevidljiva, ali i dalje od velike važnosti, jeste to što se SAD sve više lično uvlače u ovaj sukob”, rekao je Putin.

On je napomenuo da su SAD poslale dvije grupe nosača aviona u Sredozemno more kao odgovor na eksploziju nasilja između Izraela i Palestinaca i rekao da je naredio ruskim avionima sa hipersoničnim raketama “kinžal” da patroliraju iznad Crnog mora.

Putin je rekao da je dobro što Zapad počinje da govori o potrebi da se ukrajinska kriza riješi mirnim putem, ali nije naveo primjere.

Rusija je dugo govorila da je spremna na pregovore, ali samo ako Kijev prihvati "novu realnost", što znači rusku okupaciju više od šestine Ukrajine.

Kijev insistira na potpunom povlačenju ruskih snaga, uključujući poluostrvo Krim, koje je Moskva pripojila 2014. godine.

Bonus video: