Austrija podiže nivo upozorenja na opasnost od terorizma: "Narandžasti kod"

Odluka je donijeta na sastanku državnog savjeta bezbjednosti 17. oktobra u prisustvu kancelara Karla Nehamera i ministarke odbrane Klaudije Taner

5344 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Austrija podiže nivo upozorenja na opasnost od terorizma, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner.

On je 18. oktobra na konferenciji za štampu u Beču rekao da je u pitanju takozvani "narandžasti kod", odnosno drugi mogući najviši stepen bezbjednosti.

Kako je objavila austrijska štampa, to znači da su procjene nadležnih da u Austriji postoji konkretna prijetnja i povećan rizik od napada, te da je donijeta zbog eskalacije sukoba na Bliskom Istoku i terorističkog napada u Briselu.

Navodi se i da je odluka donijeta na sastanku državnog savjeta bezbjednosti 17. oktobra u prisustvu kancelara Karla Nehamera i ministarke odbrane Klaudije Taner.

Posljednji put podizanje bezbjednosti na taj stepen bilo je nakon terorističkog napada u centru Beča 2. novembra 2020, u kojem su četiri osobe smrtno stradale i više od 20 ranjeno.

Inače, 7. oktobra je palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael pri čemu su ubili najmanje 1.400 osoba. Izrael je uzvratio masovnim granatiranjem okupiranog Pojasa Gaze u kome je do sada ubijeno najmanje 3.500 osoba.

Bonus video: