Ukrajina strahuje da se Zapad ne umori od rata

Pažnja Zapada se sa ukrajinskog rata preusmjerila na bliskoistočni sukob. Među pomagačima Ukrajine uočava se zamor od rata. Da li će Ukrajina biti ostavljena na cjedilu?

3774 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Kijeva, 21. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj iz Kijeva, 21. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters

Od napada terorističkog Hamasa na Izrael 7. oktobra, nova međunarodna kriza zaokupila je pažnju svijeta. Predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je pozvao zemlje NATO da ne odustaju od pružanja pomoći Ukrajini, jer bi, kaže, „Rusija mogla da iskoristi situaciju na Bliskom istoku".

SAD mogu da se nose s obe krize istovremeno, rekao je nedavno Bajden i dodao: „Ako mi to ne uradimo, ko će?" Bajden je, međutim, kod kuće u sukobu sa Republikancima, koji žele da smanje pomoć Ukrajini. Zbog trenutnog haosa u Kongresu, u Ukrajinu za sada više ne pristiže svjež novac.

Perspektive podrške u SAD i EU

Politikolog Johanes Farvik, sa Univerziteta u Haleu, smatra da se atmosfera u SAD u pogledu podrške Ukrajini promijenila i prije najnovije bliskoistočne krize. Vlada „takmičenje za pažnju i resurse. Ne mislim da će glavni igrači sada prestati da podržavaju Ukrajinu, ali će se prioriteti promijeniti“, kaže za DW Farvik.

Solidarnost s Ukrajinom raspada se i u Evropi. Poljska vlada, ljuta zbog uvoza jeftinih ukrajinskih žitarica, zaprijetila je da će privremeno ograničiti pomoć u. U Slovačkoj, koja je takođe pružala veliku podršku Ukrajini, izborni pobjednik Robert Fico je još tokom predizborne kampanje najavljivao da pod njegovim vođstvom ta zemlja „neće isporučiti nijedan jedini metak", a istovremeno je pozvao na poboljšanje odnosa sa Rusijom. Tu je i Mađarska, koja nikada nije ni učestvovala u sankcijama Rusiji i koja nastavlja da uvozi ruski gas. Premijer Viktor Orban pokušava da osujeti dalju finansijsku pomoć EU Ukrajini.

Političar njemačke opozicione CDU Roderih Kizeveter, njihov stručnjak za pitanja odbrane, za DW ocenjuje: „Podrška Ukrajini već je oslabila. Kohezija se smanjuje, a glasovi koji pozivaju na 'diktirani mir', su sve glasniji."

Da li je moguća vojna pobjeda Ukrajine?

Pored toga, a uprkos podršci Zapada u naoružanju i tome što je Ukrajina u više navrata izvještavala o ograničenim vojnim uspjesima u svojoj kontraofanzivi - bitnijeg proboja do sada nije bilo.

Ukrajinski vojni portal „Deep State" nedavno je objavio: „Ljeto je pokazalo da se rat neće završiti 2024. pod našim uslovima." To „pod našim uslovima" podrazumijevalo bi ponovno osvajanje svih okupiranih teritorija, uključujući i Krim.

Predsjednik Zelenski ponovo traži isporuke zapadnog oružja kao što su borbeni avioni. Ono što sada posebno želi od Njemačke jesu krstareće rakete Taurus. Kancelar Šolc odavno je poslao borbene tenkove u Ukrajinu, ali odbija da isporuči Taurus. I kao što je pokazalo istraživanje javnog mnjenja instituta „YouGov, većina od 55 odsto ispitanih Njemaca tu njegovu odluku podržava. Ali, ta stalna oklijevanja i jesu problem, smatra Kizeveter: „Oslobodilačku ofanzivu ometa sam Zapad, jer isporučuje suviše malo i suviše kasno."

Rusija se nada da će Tramp da pobijedi na izborima

Mišljenja o tome, da li masovne isporuke oružja mogu da odrede ishod rata, u njemačkoj se u velikoj mjeri razlikuju – pa tako i mišljenja Roderiha Kizevetera i Johanesa Farvika. Farvik o isporuci raketa Taurus kaže: „Naravno da takvo oružje pravi razliku na terenu (...), ali ne očekujem da bi ono moglo da promijeni stratešku konstelaciju."

Rusija ima premoć u ovom ratu iscrpljivanja i u stranju je da izvrši ogroman pritisak na Ukrajinu, ukazuje Farvik. Kizeveter je, međutim, ubijeđen da bi „nadmoć u vazduhu i precizno oružje poput Taurusa u dovoljnim količinama moglo da bude prekretnica" u ratu u Ukrajini.

U međuvremenu, Kremlj igra na faktor vremena i nada se da će Donald Tramp ponovo da pobijedi na izborima 2024. pa da će okončati podršku SAD Ukrajini. A da li bi Evropljani uskočili umjesto Amerikanaca? „To jednostavno nije moguće u tim razmjerama", kaže Johanes Farvik podsjećajući da su samo SAD obezbijedile gotovo 50 milijardi eura vojne pomoći, a Njemačka je, kao drugi najvažniji pomagač i donator, obezbijedila oko dvanaest milijardi. „Ako Amerikanci prestanu ili u velikoj mjeri smanje svoju podršku, onda će Ukrajina imati problem koji Evropljani ne mogu da riješe."

Ukrajina odbija - mir u zamjenu za teritorije

Zamor od rata na Zapadu, vrši pritisak na zapadne političare da okončanje rata potraže kroz pregovore. Politikolog Johanes Farvik smatra da je to ionako neizbježno. Mora se, kaže, pregovarati o „teritorijalnim promjenama u Ukrajini, ali i o neutralnosti Ukrajine". Sve to je, dodaje, trebalo da se započne još juče. Zato je sada vrijeme da se započne s tom inicijativom.

Međutim, kako smatra novinar Dojče velea Roman Gončarenko, rješenje zasnovano na formuli „teritorija u zamjenu za mir" ne bi imalo šanse da bude prihvaćeno u Ukrajini. „Previše toga se dogodilo, patnja je prevelika. To bi bila nagrada za Rusiju", kaže Gončarenko.

Političar CDU Roderih Kizeveter, s druge strane, vjeruje u vojnu pobjedu Ukrajine uz pomoć zapadnog oružja. Zato bi, po njemu, strategija trebalo da bude sljedeća: „Isporučite sve, što je prije moguće. (...) Oklijevanje košta života i povećava opasnost o toga da Rusija pobijedi, a Ukrajina se raspadne. To je i naša zajednička odgovornost."

Bonus video: