Orban: Brisel je “loša parodija”

Mađarski premijer počeo kampanju za izbore za Evropski parlament

13346 pregleda 19 komentar(a)
Orban tokom sastanka sa Putinom u Pekingu, Foto: Rojters
Orban tokom sastanka sa Putinom u Pekingu, Foto: Rojters

Mađarski premijer Viktor Orban započeo je danas kampanju za izbore za Evropski parlament sljedeće godine oštrim kritikama na račun lidera bloka, nazvavši Brisel “lošom savremenom parodijom” za koju je rekao da se još može popraviti.

U Briselu vlada veliko nepovjerenje prema Orbanu nakon sukoba tokom njegovih 13 godina na vlasti oko prava gej osoba i migranata u Mađarskoj, kao i pooštravanja državne kontrole nad nevladinim organizacijama, akademicima, sudovima i medijima.

EU je obustavila isplatu milijardi eura Mađarskoj zbog zabrinutosti za vladavinu prava, što je iskomplikovalo Orbanove napore da izvuče ekonomiju iz krize.

“Istorija se ponekad ponavlja. Srećom, ono što je prvo bila tragedija, drugom prilikom je u najboljem slučaju komedija”, rekao je Orban pristalicama u govoru povodom godišnjice neuspjele mađarske pobune protiv sovjetske vlasti 1956. godine.

“Moskva je bila tragedija. Brisel je samo loša savremena parodija”, rekao je Orban u govoru koji je prenosila državna televizija, dok drugim emiterima nije bio dozvoljen pristup mjestu održavanja u zapadnom gradu Vesprem, prenio je Rojters.

Orban, koji je na vlasti od 2010, suočen je sa najvećim izazovom dok je novac EU neizvjestan, stopa inflacije najviša u bloku, a visoke kamatne stope koče ekonomiju.

Orban je takođe izazvao kritike SAD i EU zbog rukovanja sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom samita u Kini prošle sedmice.

Njegov borbeni ton o uslovima EU oko vladavine prava vezanim za oslobađanje sredstava Mađarskoj, u suprotnosti je sa relativnim optimizmom koji je izrazio njegov glavni pregovarač prošle sedmice, koji je rekao da bi razgovori o otvorenim pitanjima mogli uskoro da se završe.

“Čak i da Brisel zviždi, mi igramo po svom ukusu. A ako ne želimo, nećemo da igramo”, rekao je Orban, što su njegove pristalice pozdravile aplauzom.

“Moskva je bila nepopravljiva, ali Brisel i EU još mogu da se poprave”, rekao je Orban i dodao da sadašnji lideri bloka nisu uspjeli da zaštite bezbjednost, slobodu i blagostanje Evrope.

Ekonomisti kompanije Wood & Company rekli su da se čini da Orbanova vlada nije dovoljno posvećena rješavanju spora oko fondova EU uprkos početnoj fazi zakonskih promjena.“Naše tumačenje politike i političkih poteza je da je premijer Orban fokusiran na obezbjeđivanje najboljeg mogućeg rezultata za svoju stranku na izborima za Evropski parlament u junu 2024. i da izgleda da slijedi strategiju konfrontacije sa EU i SAD”, saopštili su.

Bonus video: