Ruske vlasti službeno optužile novinarku RSE za kršenje zakona o 'stranim agentima'

Istražni odbor je rekao da je istraga otkrila da je rusko ministarstvo pravosuđa nije dodalo na listu stranih agenata i da nije dostavila dokumente za uvrštavanje u registar

4071 pregleda 3 komentar(a)
Kurmaševa, Foto: Reuters
Kurmaševa, Foto: Reuters

Ruski Istražni odbor 26. oktobra precizirao je optužbu protiv novinarke Radija Slobodna Evropa (RSE) Alsu Kurmaševe, koja se nalazi u istražnom zatvoru nakon hapšenja pod sumnjom da se nije registrovala kao strani agent.

Istražni odbor je saopštio da je Kurmaševa optužena prema dijelu Kaznenog zakona koji se odnosi na registraciju stranih agenata koji provode "namjensko prikupljanje informacija u području vojnih, vojno-tehničkih aktivnosti Rusije", koje, ako ih dobiju strani izvori, "mogu se koristiti protiv sigurnosti zemlje", izvijestio je Ruski servis RSE.

Istražni odbor je rekao da je istraga otkrila da je rusko ministarstvo pravosuđa nije dodalo na listu stranih agenata i da nije dostavila dokumente za uvrštavanje u registar.

Kurmaševa negira optužbe.

Kurmaševa, novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE iz Praga u Češkoj, koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, otputovala je u Rusiju zbog hitne porodične situacije u maju ove godine.

Privremeno je zadržana 2. juna dok je čekala povratni let na aerodromu Kazan, gdje su joj oduzeta oba pasoša.

Vlasti su 11. oktobra kaznile Kurmaševu s 10.000 rubalja (103 dolara) jer nije registrovala američki pasoš ruskim vlastima, prema izvještajima lokalnih medija na temelju sudskih dokumenata.

Kurmaševa je ponovno privedena 18. oktobra zbog sumnje da se nije registrovala kao strani agent, što je krivično djelo za koji je maksimalna kazna od pet godina zatvora. Ruski sud joj je 23. oktobra odredio istražni pritvor do 5. decembra.

Pritvaranje Kurmaševe u Rusiji izazvalo je talas kritika grupa za ljudska prava i političara koji su rekli da taj potez signalizuje novi nivo ratne cenzure.

Vršilac dužnosti predsjednika RSE Jeffrey Gedmin odgovorio je na ishod saslušanja od 23. oktobra rekavši da je "duboko razočaran" i pozvao na hitno puštanje Kurmaševe.

Američki State Department takođe je izrazio zabrinutost zbog novinarke i njenog pritvaranja te je zatražio konzularni pristup.

Rusija je optužena za pritvaranje Amerikanaca kako bi ih koristila kao adut za razmjenu za Ruse koji su zatvoreni u Sjedinjenim Državama. Još jedan američki novinar, reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich, u zatvoru je od marta zbog navodne špijunaže, što su optužbe koju on i njegov poslodavac oštro poriču.

Bonus video: