Kontroverzna počast za Gerharda Šredera

Njemački SPD danas u Hanoveru odaje počast bivšem kancelaru Gerhardu Šrederu za 60 godina njegovog članstva u partiji. To nije lak događaj za socijaldemokrate, ni u Donjoj Saksoniji, a ni u Berlinu.

9704 pregleda 1 komentar(a)
Šreder, Foto: Reuters
Šreder, Foto: Reuters

„Kabinet saveznog kancelara van službe Gerharda Šredera“ – to je natpis koji stoji na vratima njegovih bivših kancelarija u Bundestagu. Ali, kancelarije su prazne, njegove bivše saradnice i nekadašnji saradnici sada rade negdje drugdje. U hodnicima zgrade koja pripada kompleksu Bundestaga, a koja je odmah preko puta ruske ambasade, nema više ni Šrederovih portreta, a ni grafika i litografija koje su se svojevremeno nalazile na tom mjestu.

Pristup ruskoj ambasadi u međuvremenu je blokiran. Stvari su se promijenile. Jedino se nije promijenio odnos Gerharda Šredera prema Rusiji i predsjedniku Putinu. A upravo zbog toga je i došlo do problema u odnosu bivšeg kancelara i njegove Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) – mnogi će reći da je upravo taj odnos i uništilo.

Čestitka šefice stranke

Sadašnja predsjednica njemačkih socijaldemokrata Saskija Esken prije godinu dana je od bivšeg SPD-ovog kancelara zatražila čak da napusti stranku, zbog toga što se on, nakon ruskog napada na Ukrajinu, nije povukao s dužnosti koje je obavljao u ruskim energetskim koncernima. Zbog toga Šredera ne bi ni trebalo doživljavati kao bivšeg kancelara, govorila je tada Esken.

A danas mu baš ona čestita na 60. godišnjici članstva u SPD-u. Ona to mora. Njen potpis nalazi se na potvrdi koja će biti uručena Šrederu, to je potvrda na koju imaju pravo svi SPD-ovci nakon što u partiji provedu 60 godina.

Unutar SPD-a bio je pokrenut i postupak izbacivanja Šredera iz stranke zbog veza s Rusijom, ali to je okončano krajem prošle godine – inicijativa je propala.

Komplikovan član Gerhard Š.

Socijaldemokratska partija jednostavno ne može da se otarasi svog možda i najpoznatijeg člana, koji je istovremeno i prilično komplikovan. I šta onda rade? Pokušavaju da čitavu tu stvar prećute. Zato SPD ćuti i po pitanju odlikovanja koje će Gerhard S. dobiti za veliki stranački jubilej. Većina SPD-ovih poznatijih političara iz Donje Saksonije (Šrederove političke „domovine“, prim.red.) ne odgovara na novinarske upite.

Reakcija stranke je razumljiva, smatra politikolog Uve Jun. Svaka nova javna diskusija o Gerhardu Šrederu SPD-u ne bi bila od koristi, i mogla bi čak da ugrozi trenutno zajedništvo unutar partije, kaže Jun. Na kraju krajeva, Šreder nije sporan samo zbog prijateljskog odnosa sa Putinom, on je ujedno i simbol bivše politike SPD-a prema Rusiji – politike koju je ta stranka revidirala nakon početka invazije na Ukrajinu.

Na današnjoj svečanosti u Hanoveru će ipak biti i jedan od poznatijih SPD-ovaca. To je kopredsjednik poslaničke grupe SPD-a u Bundestagu, Matijas Mirš. Upravo on će, kao šef ogranka SPD-a u Hanoveru, koji i organizuje ceremoniju, održati pozdravni govor. A kako sam kaže, „naravno da će se dotaći i aktuelne diskusije“.

Bitka oko kabineta u Bundestagu

A diskusije oko tog pitanja vjerovatno neće biti okončane ni nakon današnjeg priznanja bivšem šefu SPD-a za šest decenija članstva u najstarijoj još uvijek aktivnoj njemačkoj političkoj partiji. Gerhard Šreder se, naime, bori i dalje. Bori se recimo za svoje kancelarije u Bundestagu. Finansiranje kabineta (jedna od privilegija koja pripada bivšim šefovima i šeficama vlade u Njemačkoj, prim.red.) prošle godine mu je ukinuo Odbor za budžet Bundestaga, s obrazloženjem da on ionako više ne obavlja nikakve dužnosti u korist Savezne Republike Njemačke.

Šreder je nakon toga tužio Bundestag, ali je izgubio na prvoj instanci, pred Upravnim sudom u Berlinu. Nakon toga je uložio žalbu Višem upravnom sudu. U ovom trenutku još nije poznato kada će se održati ročište, ali je jasno da se nastavlja sudski slučaj „Gerhard Šreder protiv Savezne Republike Njemačke“.

Bonus video: