ŠPANSKI SUD USLOVNO OSLOBODIO PISCA

Merkel: Turska da ne zloupotrebljava Interpol da progoni kritičare režima

Prema riječima njemačke kancelarke, "ovo je nažalost jedan od mnogih slučajeva" u kojima Turska goni njemačke državljane
59 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2019. 01:02h

Njemačka kancelarka Angela Merkel zadovoljna je što je španski sud naložio da njemački pisac turskog porijekla, koga goni Ankara, bude pušten na uslovnu slobodu.

Ona je upozorila Tursku da ne zloupotrebljava Interpol u krivičnom gonjenju svojih kritičara, prenosi Tanjug.

"Ne smijemo zloupotrebljavati međunarodne organizacije kao što je Interpol u ovakvim slučajevima", rekla je Merkel televiziji RTL, govoreći o slučaju pisca Dogana Akhanlija, koji je u subotu uhapšen na zahtjev Turske dok je bio na odmoru u Španiji, prenosi AFP. 

Akhanli je uslovno oslobođen poslije zasijedanja suda, ali je naloženo da ostane u Madridu dok ne bude razmotren turski zahtjev za njegovu ekstradiciju, rekao je njegov advokat, navodi AP. 

Kancelarka je istakla da je Njemačka u bliskom kontaktu sa Španijom u vezi sa tim slučajem i da je spremna za telefonski razgovor o tome sa španskim premijerom Marijanom Rahojem ukoliko to bude potrebno. 

Prema njenim riječima, "ovo je nažalost jedan od mnogih slučajeva" u kojima Turska goni njemačke državljane. 

"Zato smo umnogome promijenili našu politiku prema Turskoj", rekla je Merkel, govoreći na forumu sa biračima, a te promjene se, napominje francuska agencija, odnose na pojačana upozorenja njemačkim turistima i poteze koji imaju za cilj blokiranje novih ulaganja u Turskoj. 

Merkel je ocijenila i da je "apsolutno neprihvatljivo da turski predsjednik pozove njemačke građane turskog porijekla da ne glasaju za nekoliko velikih partija na opštim izborima 24. septembra". 

Istovremeno, i njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel pozdravio je oslobađanje njemačkog pisca koji je u Španiji uhapšen po turskoj potjernici. 

"Bilo bi strašno kada bi Turska mogla da izdejstvuje da ljudi koji su digli svoj glas protiv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana završe u zatvoru na drugom kraju Evrope", saopštio je Gabrijel, prenosi AP. 

On je naveo da ima puno povjerenje u španski pravosudni sistem i da zna da "prijatelji i partneri u španskoj vladi razumiju šta je ulog". 

Za sada je nejasno za šta je Akhanli optužen, ali je on u prošlosti pisao o masovnom ubijanju Jermena u Turskoj 1915. godine, navodi američka agencija, dodajući da je ubijanje Jermena osjetljiva tema u Turskoj, koja odbacuje rasprostranjeno mišljenje da to ubijanje predstavlja genocid. 

Akhanli je, inače, emigrirao u Njemačku 1991. nakon što je više godina proveo u njemačkom zatvoru poslije vojnog puča u toj zemlji 1984, a nemački ogranak udruženja pisaca PEN okarakterisao je potjernicu za Akhanlijem kao politički motivisanu. 

U međuvremenu, Erdogan je, u obraćanju pristalicama u Istanbulu, pogoršanje odnosa Ankare s Berlinom pripisao njemačkim izborima koji će biti održani idućeg mjeseca i upozorio Nemačku da "gleda svoje posla". 

"Oni nemaju nikakve veze s demokratijom", zaključio je Erdogan, upozorivši Gabrijela da "treba da zna gdje mu je mjesto" i da treba da se obrati turskom ministru spoljnih poslova, a ne predsjedniku.